Най-малко 18 провинции в Китай са под тревога заради новите случаи на COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/10043252 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

През последните десет дни в най-малко 18 провинции и 27 града в Китай бяха регистрирани общо над 300 нови местно предадени случая на заразени с COVID-19, което отправи голямо предизвикателство пред страната.

В събота китайските здравни власти съобщиха за 53 нови потвърдени случая в провинция Дзянсу, 12 в Хънан и Хунан, а в неделя за 37 асимптоматични в наводнения гр. Джънджоу, провинция Хънан. Броят на регионите със средно и високо ниво на риск в страната се увеличил до 95 в неделя. Повишен риск от заразяване има в четири района – Дъхун в провинция Юннан, Нанкин в провинция Дзянсу и Джънджоу в провинция Хънан, предава радио Китай.

Тази вълна от местно предадени случаи започна от санитарните служители на международното летище Лукоу в гр. Нанкин, след което се разпространи и на други места от туристи, гледали изпълнение в театъра на популярната туристическа дестинация Джандзядзие в провинция Хунан. На едно от изпълненията броят на зрителите е достигнал 2 000. Всички техни близки контакти и членове на семействата ще бъдат проследени, заявиха китайските здравни власти.

Всички туристически обекти в Джандзядзие бяха затворени, а от туристите изискано да направят по три теста за нуклеинова киселина преди да го напуснат.

Най-силно засегнат от последния изблик на епидемията е гр. Нанкин, където бяха открити 204 местно предадени случая, свързани предимно с летището Лукоу и съседните му райони, които ще бъдат старателно дезинфекцирани през следващите 10 дни.

Много градове в Китай предприемат конкретни мерки за предотвратяването и контрола на инфекцията.