Европа премина прага от 60 милиона случая на коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/10043726 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Повече от 60 милиона коронавирусни инфекции са регистрирани в Европа от началото на пандемията, което представлява около 30 процента от всички известни случаи в света, показват данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани днес от ДПА.

Европейското регионално бюро на СЗО призовава за по-големи усилия за постигане на по-бърз и по-справедлив напредък във ваксинирането срещу Ковид-19, като отбелязва големите разлики между някои страни, предава БТА.


Въпреки че процентът на ваксинации в Европа е сред най-високите в света, регионалният директор на СЗО за спешни случаи Дорит Ницан отбелязва, че много хора, които са в приоритетни групи - като възрастни хора и здравни работници - все още не са получили ваксини.
В региона има повече от 1,2 милиона смъртни случая, свързани с Ковид-19. В световен мащаб броят на смъртните случаи е 4,2 милиона до момента, според статистиката на СЗО. СЗО брои общо повече от 50 държави като част от европейския регион, включително Русия, Украйна, Турция и други.

Здравният орган на ЕС Европейският център за превенция и контрол на заболяванията досега е регистрирал около 34,4 милиона инфекции и повече от 740 000 смъртни случая за 27-те държави членки на ЕС и техните страни партньори - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които са свързани в Европейското икономическо пространство.