Петър Волгин или Силвия Великова временно ръководят БНР

https://www.24chasa.bg/novini/article/10043764 www.24chasa.bg
ПЕТЪР ВОЛГИН

Съветът за електронни медии ще гласува в петък оставката на генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков.

Малко по-рано днес стана ясно, че той е депозирал молба за предсрочно прекратяване на договора му за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година.

"За разлика от предишния път, когато говорихме с него и успяхме да го разубедим, този път няма да го правим, защото причините сега са много, много лични. Разбирам го напълно и в никакъв случай не мога и да си помисля да го разубеждаваме", обясни председателката на СЕМ Бетина Жотева пред "24 часа".

През октомври 2020 г. Балтаков поиска да бъде прекратен договорът му за управление предсрочно. Причината тогава бе проектозаконът за финансиране и управление на обществените медии. 10 дни по-късно той оттегли оставката си.

Сега това не се очаква да се случи.

В петък СЕМ не само ще гласува оставката на Балтаков, но и ще избере временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР. "Надявам се това да е човек вътре от радиото. БНР е уникална медия. Смятам да се обърнем към Силвия Великова и Петър Волгин - един от тях двамата да стане и.д.", каза още Бетина Жотева.

Конкурсът за нов генерален директор на БНР трябва да се проведе в тримесечен срок, който започва да тече от 6 август - датата, от която Балтаков вече няма да е на тази длъжност.