Датски учени: Комбинирането на "АстраЗенека" и РНК ваксини е безопасно

https://www.24chasa.bg/novini/article/10043819 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Комбинирането на ваксината на "АстраЗенека" с препарата на "Пфайзер/Бионтех" или "Модерна" за втора доза осигурява "добра защита", обяви датският Държавен серумен институт, цитиран от Ройтерс.

Все повече държави търсят начин за използване на различна ваксина срещу Ковид-19 за втората доза. Това е особено необходимо в Дания, след като властите преустановиха употребата на "Астра Зенека" през април заради редки странични ефекти. Повече от 144 000 датчани, предимно работещи на предна линия в здравния сектор и възрастни хора, получиха първа доза "АстраЗенека", но след това им беше поставена ваксина на "Пфайзер/Бионтех" или "Модерна".

"Изследването показва, че 14 дена след комбинирана ваксинация, рискът от заразяване с вируса SARS-CoV-2 намалява с 88 процента, в сравнение с неваксинираните", заявиха от датския Държавен серумен институт, цитира БТА.

Това е висока ефикасност, добавят от института. Тя е сравнима с 90-те процента ефикасност на две дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех", потвърдена от различно датско изследване.

Предишното изследване, публикувано миналата седмица, обхваща период от пет месеца - от февруари до юни тази година, когато преобладаваше Алфа вариантът на новия коронавирус. То не даде отговор дали същата защита може да се очаква и за варианта Делта, който сега преобладава в Дания.