Австралия задържа мъж заради видео със "заговор" за сваляне на правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/10043883 www.24chasa.bg
Снимка: Австралийската федерална полиция

Австралийската полиция е задържала мъж за това, че се е представял за полицейски служител. Арестът е направен след разследване във връзка с фалшиво видео, показващо мним висш офицер, организиращ заговор за сваляне на правителството.

Във видеото, което е широко споделяно в социалните мрежи, се чува как мъж, представящ се за комисар на Австралийската федерална полиция с името Рийс Кършоу, води разговор с представители на подразделение на тайната полиция за това как може правителството да бъде "разпуснато".
Полицията съобщава, че Кършоу всъщност не е човекът от видеото и разследването е довело до ареста на друг мъж в Северна Австралия, който според властите е поддържал контакти с антиправителствени групи.

Австралия задържа мъж заради видео със

"Това са хора, които считат, че нашите системи на управление не ги засягат или пък, че са нелегитимни и трябва да бъдат узурпирани", каза пред журналисти в Бризбън помощник комисар Андрю Донахю. Той добави, че мъжът, за когото полицията не съобщава допълнителна информация, се е опитвал да се снабди с полицейски значки и нашивки.

Ако бъде осъден, той може да получи до две години затвор.