Огън обхвана страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/10043928 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

След като Гърция, Турция и Катания бяха обхванати от пламъци, огненета стихия не пропусна и страната ни.

Голям пожар бушува в района Долно село, община Кюстендил. Огънят е обхванал 4 махали, съобщи БНТ.

По първоначална информация се е наложило хората да бъдат евакуирани. Огънят е обхванал и горски терени. През целия ден в района на Кюстендил е имало 6 по-малки пожара, които са били загасени.

На място са 5 екипа на пожарната, горски служители и много доброволци. Още едно огнище има и в село Гърбино.

В Благоевград огънят вилня край с. Бучино, жителите му напуснаха къщите си, за да се спасят, предаде БНР. Пламъците там пламнаха около 14 ч. и обхванаха няколко декара площ. Наложи се евакуация на три къщи в Тасковска махала. Засега огънят около тях е загасен, но остава опасно заради вятъра, който се появи.

И в Стара планина имаше голям пожар. Огънят се разрази до Рожен и Клисура. Хеликоптер AS532 AL Cougar от състава на Военновъздушните сили, с екипаж от 24-а авиационна база - Крумово, се включи в гасенето на пожара. От въздуха се извърши дейност по гасене на огъня, който гори в труднодостъпна гориста местност в Стара планина, в района на село Розино, Община Карлово.

Огнена стихия се разрази и в гората над Перник. Бързата намеса на пожарната овладя положението. От общината са осигурили всички налични водоноски. На място са пристигнали кметът на Перник Станислав Владимиров, както и областният управител Симеон Василев.

Пожарът в района на село Големо Бучино е причината за затваряне на пътя към софийското село Мало Бучино, съобщиха от МВР. Огънят е тръгнал след обяд от сухи треви и храсти над пернишките квартали „Тева“ и „Мошино“ и е достигнал до селото, където има обхванат и горски масив. Във връзка с огромния пожар в близост до мината в Перник от предприятието съобщиха, че са направили просеки с наличната си техника, за да защитят подстанцията. В момента са на разположение на пожарната и оказват пълно съдействие с оглед овладяване на ситуацията. .

Гл. комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност" каза пред "Фокус", че преди около 3 часа е получено съобщение за пожара между кварталите "Тева" и "Мошино" в Перник. На място са изпратени незабавно три екипа, които се стремят да ограничат пожара в посока кварталите. Гори боров масив. Създадена е необходимата организация.

Към момента са  са възникнали над 60 пожара в горски територии. Най-тежка е ситуацията в областите Пловдив, Пазарджик, Перник и Благоевград.

Към момента продължава гасенето на пожара в Карловско. На място са хеликоптерите и са организирани голям брой доброволци.

Пет противопожарни екипа се борят със стихията. Огънят е пресечен към депото за битови отпадъци на Перник и гробищният парк в кв. „Мошино“. Служители на полицията също са на място и пренасочват движението по автомагистрала „Струма“ до ликвидиране на пламъците.

В последните дни термометърът показа над 40 градуса и по това време на годината пожарите стават обичайно явление. Затова през изминалите два дни са регистрирани 360 сигнала за пожари в страната.

По-големи огнени стихии имаше във Велинград, където огънят се разпростря на около 80-100 декара, а също и в Хасково, където 20 военнослужещи от състава на Сухопътните войски оказаха помощ за погасяването на землището на село Бряговкакто. Друг регистриран пожар имаше също и близо до ТЕЦ „Бобов дол“.