Арх. Бакалова: Старото скеле за детска болница трябва да бъде разрушено

https://www.24chasa.bg/novini/article/10044134 www.24chasa.bg

Намеренията за спирането на договора за изграждане на Националната детска болница е правилно. Първо, няма как да бъде направена реконструкция, защото строежът е предвиден за премахване през 2011 г. съобразно новия градоустройствен план. Правен абсурд е да се възложи договор за нещо, което не съществува. Договорът освен това е за реконструкция и довършване. Довършването е невъзможно поради чисто правни аргументи. С тази обществена поръчка освен това е сложена каруцата пред коня - не знаеш от какво имаш нужда, няма задание.

Това заяви пред bTV арх. Петкана Бакалова от инициативата "ЗА истинска детска болница".

Тя категорично заяви, че има нужда първо да бъде извършен обстоен анализ, каквато е световната практика. Този анализ трябва да покаже какви са нуждите на детското здравеопазване в България и включва различни прогнози на база статистика и очаквания.

"Прави се прогноза за детското здравеопазване с всички условности. Има модели, световни стандарти, по които първо се казва от какво имаме нужда - визия като административна структура. После се изработва задание за проектиране. Не знаем от какво имаме нужда, колко трябва да е голяма тази болница", обясни още арх. Бакалова.

По думите й сме длъжни като общество да работим за изграждането на национална педиатрия. Бакалова бе категорична - процесът трябва да бъде рестартиран и да се тръгне по правилния начин.

"Първо да има анализ, да кажем изискванията, след това конкурс и после конкурс за изпълнител. Това трябва да се прави от голяма фирма, но не сме стигнали до строителството. Нямаме задание", обясни още арх. Бакалова.