"168 часа": Мъченичество и кръв в старите предания за махала Кафене баши

https://www.24chasa.bg/novini/article/10044281 www.24chasa.bg

Георги е роден в Кратово (днешна Северна Македония) в богато семейство, но рано остава сирак и се мести в София. Намира подслон при поп Пейо и започва да се занимава със своя занаят - златарството. Отказва да се ожени за туркиня и да приеме исляма, заради което е измъчван жестоко и накрая е изгорен на клада на 11 февруари 1515 г. Канонизиран е като български новомъченик, един от деветимата софийски светци - свети свещеномъченик Георги Нови Софийски, познат и като Георги Софийски и Кратовски.

Старо предание разказва, че на 11 февруари, когато се почитала паметта му (тайно по турско време), кръв капела по пътя на мъченичеството му. Част от стъпките му минавали и през махала Кафене баши, заимствала името на голямо кафене там, в което се събирали турските първенци. По онова време в близост също се разполагали Ендрилез джамия и Синият конак.

Кафене баши е разрушено след 1878 г., а краят на неговата ера съвпада с началото на нова, когато видният поет и политик Петко Славейков си купува къща в София.

Какви са неговите перипетии, каква къща харесва и какво се случва, четете ТУК.