Колко министри ще бъдат харесани - днес ясно ще има ли кабинет в петък, или пак вот

https://www.24chasa.bg/novini/article/10044466 www.24chasa.bg
Съпредседателите на ДБ и ИБГНИ Христо Иванов и Мая Манолова разговарят в парламента.

Иванов и компания искат да се разберат със Слави, Николов не им стига

Още в четвъртък или петък да бъде гласувано предложението на “Има такъв народ” за правителство с премиер Пламен Николов, се готвят депутатите. От партията на Слави Трифонов форсираха представянето на кабинета, след като лидерът им във видеоклип обяви край на преговорите в неделя вечерта.

Днес следобед от “Има такъв народ” ще представят пълния състав на правителството и неговите приоритети пред “Демократична България”, “Изправи се БГ! Ние идваме!” и БСП. Оттам нататък трите по-малки парламентарни сили трябва да решат сами подкрепят или не кабинета. БСП дори вече свика национален съвет, който да вземе това решение, за сряда.

Малко преди да започне серията от срещи във вторник, се очаква списъкът с бъдещи министри да бъде съобщен и на депутатите от ИТН.

Хронограмата, която чертаят по-опитните парламентаристи, предвижда още в сряда или най-късно в четвъртък хората на Слави Трифонов да внесат състава на Министерския съвет при президента. А Румен Радев да го депозира веднага в парламента, за да може гласуването в пленарната зала да е още на следващия ден. Такъв сценарий отговаря и на заявките от видеото на Слави Трифонов от неделя, когато той обяви, че правителството ще е на малцинството, а другите да подкрепят, ако желаят. Думите му бяха насочени главно към “Демократична България”.

ДБ обаче отговори с ново условие към “Има такъв народ” - да говорят лично с лидера на партията Слави Трифонов, а не с ръководството на парламентарната група и с номинирания от нея кандидат за премиер.

Слави Трифонов взема решенията в “Има такъв народ” и най-нормалното нещо е да седне и да говори с хората, от които търси подкрепа. И аз се питам, ако Слави Трифонов взема решения и не иска да води такива разговори, защо трябва да говорим с Пламен Николов. Това попита обаче депутатът от ДБ Борислав Сандов. Не познаваме добре Пламен Николов, не ми изглежда като човек, който ще взема решения в тази страна, а всъщност това е най-тежката отговорност, обясни той пред БНТ.

Макар и по-деликатно, същото послание отправи по-късно през деня съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Към всички министри има изисквания, но премиерският пост е изключително важен. Това не е просто бушон, който стои начело на Министерския съвет, а човек, който да е лидер, заяви Иванов в кулоарите на парламента. ДБ имала нагласата да участва в срещата с ИТН и оставала добронамерена за преговори за подкрепа за правителството.

Когато получим пълната информация за нагласите, намеренията, министрите, ще решим. Очаквам наистина да видим ориентация, пътна карта - как си представят политическия диалог оттук нататък, допълни Иванов. Той напомни, че конституцията е еднозначна - мандатоносител е ИТН и тя трябва да поеме отговорността да го реализира.

Иванов отново заяви, че ДБ няма да излъчва и не предлага свои представители в бъдещия кабинет, а предлага формула, за да е работещо правителството. Промяната трябвало да се направи от решителни хора, доказали компетентност и готови да се борят.

ДБ ще имат

изисквания към

всички министри,

каза Иванов и посочи като важни не само този на правосъдието, но и на финансите. Ще се отнасяме с уважение към професионалната им биография и житейски път. Дали като политици, или като граждани, те трябва да имат такава биография. Това са и очакванията на обществото - да се ползват с уважение. Но това не означава безкритичност, допълни той.

Не сме в тази работа, за да сме лично засегнати, не става дума за емоции, коментира Иванов размяната на задочни реплики през фейсбук между него и Слави Трифонов в неделя.

Лидерът на ИТН отправи остри нападки към Иванов, питайки в качеството си на какъв той предлага министри, след като ДБ е четвърта политическа сила. Иванов пък от своя страна обяви, че има център на вземане на решения около Трифонов, който е черна кутия извън институционалната политика.

От изказванията на Иванов вчера стана ясно, че на този етап ДБ няма да има среща с БСП. Отворени сме за диалог, но нека видим каква ще е ситуацията, за какво да говорим, обясни Иванов.

Групата на БСП, която също ще има среща с ИТН утре, е

впечатлена от

компетентния

им подход

към въпросите в образованието. Това стана ясно от изказване на депутатката Веска Ненчева. Тя разказа пред БНТ, че експертната група на ИТН по тази тема била водена от Пламен Николов. Всички срещи на БСП с ИТН минали много спокойно и експертно, с нагласата, че наистина има какво да се работи за промяна към по-добър живот.

На срещата във вторник БСП ще очаква гаранция за реализирането на определени политики, заяви пък зам.-шефът на червената група Иван Иванов. Той напомни, че социалистите многократно са заявявали, че трябва да се състави редовно правителство и да има работещ парламент.

Изненадващо остро срещу ИТН “игра” вчера и Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Той сподели във фейсбук пост на бившия велик депутат и съавтор на конституцията Николай Близнаков, според когото

връчването на

мандата на

30 юли е

нелегитимно

и противоконституционно, защото кандидатът за премиер не е номиниран от името на парламентарната група на ИТН.

Това предизвика отговор и от президентството, които обясниха, че преди възлагането на мандата от ИТН са представили решение на групата си, с което посочват Пламен Николов за кандидат за премиер.

Засега правителството на ИТН събира около 101 депутатски гласа и би могло да бъде одобрено единствено ако лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спази обещанието си и неговите депутати не участват в гласуването, както “24 часа” писа.

Ако кабинетът “Николов” не бъде одобрен, пък единственият реалистичен сценарий бил за избори две в едно през октомври. Втората по големина група в парламента ГЕРБ няма шансове да събере подкрепа за кабинет. А след провала на тяхното предложение ИТН едва ли биха подкрепили каквото и да било правителство, предложено от трети мандатоносител, коментираха депутати. Допълнителен проблем за подкрепа от страна на Трифонов била и възможността в кабинет на трети мандатоносител да влязат министри от служебния кабинет.