Десен и ляв глас да водят радиото май ще освети страстите там (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10044517 www.24chasa.bg
Андон Балтаков бе избран за шеф на БНР на 22 януари 2020 г. СНИМКА: АРХИВ

Генералният директор на БНР Андон Балтаков подаде оставка

ПЕТЪР ВОЛГИН
ПЕТЪР ВОЛГИН

Поради дълбоко лични причини генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков подаде оставка от поста. А още в петък Съветът за електронни медии ще го освободи.

СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА
СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА

“Мотивите са дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари”, написа Балтаков до служителите на радиото.

“Вярвам, че Съветът за електронни медии ще подбере ръководител, който не е обвързан с политически или икономически интереси и който ще продължи работата по трансформацията на организацията”, написа още той.

“За разлика от предишния път, когато говорихме с него и успяхме да го разубедим, този път няма да го правим, защото причините сега са много, много лични. Разбирам го напълно и не мога и да си помисля да го разубеждаваме”, обясни председателката на СЕМ Бетина Жотева пред “24 часа”. Балтаков подаде за първи път оставка на 20 октомври 2020 г. заради проектозакон за финансиране на обществените медии. Оттегли я 10 дни по-късно.

В петък освен да освободи Балтаков, СЕМ ще посочи и временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР.

“Надявам се това да е човек вътре от радиото. БНР е уникална медия. Смятам да се обърнем към Силвия Великова и Петър Волгин - един от тях двамата да стане и.д.”, каза Бетина Жотева. Тя не скри, че прави това предложение и като тест за случващото се в радиото, след като двамата водещи са и емблеми на левите и десните борци срещу всеки досегашен директор на БНР.

Петър Волгин и Силвия Великова се редуват в събота и неделя като водещи на “Политически НЕкоректно” - публицистичното токшоу по програма “Хоризонт”.

Именно на Волгин Слави Трифонов даде първото си интервю извън своята телевизия “Седем осми” в последните две години. По време на това интервю през май, след изборите на 4 април, Трифонов се обръщаше към Волгин с “приятелю” и “скъпи симпатизанте на БСП”.

“Не съм говорил с г-жа Жотева. Нека първо това да стане и след това мога да кажа”, обясни Петър Волгин.

“Няма да се съглася”, категорична бе Силвия Великова, помолена да коментира думите на Жотева. “Не сме обсъждали нищо с г-жа Жотева или с когото и да е от СЕМ. Разбрах от медиите, че смятат да ме поканят за и.д. и не ми стана много приятно. Не сме го обсъждали изобщо. Нямам интерес към тази позиция - нито към временно, нито към постояно изпълняващ длъжността директор”, заяви Великова пред “24 часа”.