Иран предупреди, че ще реагира при заплаха за сигурността му

https://www.24chasa.bg/novini/article/10044641 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Иран ще реагира незабавно на всяка заплаха срещу сигурността му, заяви днес говорител на външното министерство в Техеран, предаде Ройтерс.


"Иран няма да се поколебае да защити своята сигурност и национални интереси и ще реагира незабавно и силно на всяка възможна авантюра", каза говорителят Саед Хатибзаде, цитиран от иранската телевизия.
САЩ, Израел и Великобритания обвиниха Иран за нападението с военен дрон миналия четвъртък срещу опериран от израелска компания танкер край бреговете на Оман. При атаката загинаха британец и румънец, членове на екипажа.


Вчера САЩ и Великобритания казаха, че се консултират със съюзниците си, за да намерят отговор на атаката срещу танкера под либерийски флаг "Мърсър стрийт", собственост на японска петролна рафинерия и менажиран от израелската фирма "Зодиак меритайм".
Британският премиер Борис Джонсън окачестви случилото се като "недопустима и възмутителна атака срещу търговското мореплаване". Днес той каза, че "Иран трябва да понесе последици, за това което е направил". Външното министерство в Лондон извика иранския посланик, за да му предяви протест.
Иран отрича каквото и да било участие в нападението. Иранското външно министерство извика днес представители на дипломатическите мисии на Обединеното кралство и Румъния в Техеран, за да бъдат отхвърлени "обвиненията срещу Ислямската република", предаде иранската информационна агенция Фарс, цитирана от Ройтерс, предава БТА.