Вижте кои ще са министри на Слави (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10046584 www.24chasa.bg
Пламен Николов. Снимки ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Имената на някои от бъдещите министри вече се завъртяха, макар и да не са съобщени официално от партията на Слави Трифонов.

Кандидатът за премиер Пламен Николов вчера до 12 ч. е подбирал министрите си. Това каза Николов пред медиите в кулоарите на парламента след заседанието на групата на "Има такъв народ". Имената на бъдещите министри бяха представени на групата и посрещани с аплодисменти.

Имената бяха обсъдени и с “Изправи се БГ! Ние идваме!”. На срещи днес с ИТН са и "Демократична България”, и БСП. Оттам нататък трите по-малки парламентарни сили трябва да решат сами подкрепят или не кабинета. БСП дори вече свика национален съвет, който да вземе това решение, за сряда.

Ето и предложенията за министри на партията:

Министър на финансите - Пламен Данаилов

Пламен Данаилов е депутат от ИТН. Завършил е УНСС  със специалност финанси; счетоводство и контрол. Над 20 г.  е бил на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

Министър на икономиката - Десислава Димитрова. Тя е председател на Бюрото на Съвета „Кръговата икономика – Зелената алтернатива за България“ към Българската търговско-промишлена палата, основан тази година. Управител и собственик е на фирма „БИО СТОПАНСТВО ЛОПЯНКО“ ЕООД, сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост в България и чужбина. Димитрова няколко пъти е гостувала в телевизията на Слави Трифонов по въпроси като кръговата икономика и иновациите и отношението към медицинските лица. 

Министър на земеделието, горите и храните - Пламен Абровски. Кандидатът за земеделски министър на “Има такъв народ” Пламен Абровски е юрист, завършил е Югозападния университет. От самото начало е експертът по земеделска политика на партията на Слави, водач на листата за депутати в Монтана.

Абровски е работил 5 години в постоянното представителство на България в Брюксел с ресори директни плащания, Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор.
Абровски е работил още и като експерт в Института по агростратегии и иновации. Бил е и юрисконсулт в агенцията по храните. Има стаж и в в държавната администрация, но през последните 3 години работи като адвокат.

Сам посочва, че ИТН има два приоритета в земеделието. Първият е да се създадат условия за запазване и развитие на средна класа земеделски производители, които да държат селските райони живи. И вторият - забавяне на процеса по концентрация на производствен ресурс.

Министър на енергетиката - Александър Николов 

Човек от втория ешалон на служебния кабинет на Румен Радев се спряга за министър на енергетиката. Това е Александър Николов, единия от служебните зам.-министри на енергетиката. Николов влезе в сградата на "Триадица" от сферата на телекомуникациите, инвестициите и капиталовите пазари.

Роден е на 2 декември 1982 г., се разбира от биографията му в сайта на министерството. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии.

Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

От бранша казват, че е работил във фондове, свързани с Българо-американската кредитна банка.

И докато министърът на енергетиката Андрей Живков се появи два пъти на брифинги пред медиите, то Николов поемаше комуникациите през телевизионните студиа. От него научихме, че енергетиката е в трудно състояние.

Още за Николов - тук

Министър на здравеопазването -  Силви Кирилов

Д-р Силви Кирилов е уролог, който има управленски опит и като директор на големи болници и шеф на Агенцията по трансплантациите. Още преди няколко дни неговото име се завъртя като министър на здравеопазването. Докторът депутат е водещо лице на партията в сектора, бе водач на листа.

Министър на регионалното развитие -  Георги Георгиев

Георги Георгиев е координаторът на работната експертна група на ИТН по регионално развитие и инфраструктура. Той е от Враца и горещ привърженик на бързото довършване на пътя Видин-Ботевград, като по тази тема често е канен в местната врачанска телевизия.
Има собствена консултантска фирма за проекти в областта на строителството.

Георги Георгиев е завършил през 2000 г. военното висше училище „Любен Каравелов“ и е преподавал там в продължение на 5 години. Успоредно с това е защитил през 2005 г. дисертационен труд в областта на управление на инвестиционни строителни проекти. Участвал е в екипа към Министерство на финансите, въвел капиталово бюджетиране основано на проектен подход на базата на неговия дисертационен труд за период от 3,5 години.

Макар че в официалната му биографична справка не е споменато, Георги Георгиев е работил известно време в КПКОНПИ и като такъв разработи методиката за изчисляване на "значително несъответствие" в областта на гражданската конфискация. Бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В миналия парламент бе заместник-председател на комисията за ревизия на Мая Манолова и участва активно в темите за „Автомагистрали“ и за пътното строителство, което също не е отбелязано в официалната му биографична справка.

Министър на транспорта и информационните технологии - Гроздан Караджов

Завършва „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония.

Активен участник в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българско сдружение за честни избори.

Професионалната му кариера започва във фондация „Отворено общество“ – София, където последователно заема длъжностите „програмен координатор“, „главен секретар“ и „програмен директор“.

В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В периода 1998 – 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS.

От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

Член на Управителния съвет на Центъра за икономическо развитие. Учредител на фондация „Светът на Мария“ и дългогодишен активен дарител.

Народен представител в 43-ото Народно събрание.

Още за Гроздан Караджов тук

Министър на правосъдието - Момчил Иванов

Д-р Момчил Иванов е адвокат, на 45 години. Той е дългогодишен преподавател по търговско и гражданско право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

От 2009 до 2012 г е бил хоноруван преподавател в Стопанската академия в Свищов. Освен юридическо той има и историческо висше образование.

Осем години е бил управител и на общинското предприятие „Спортни имоти“. Според търновски сайтове той е и бивш активист на СДС.

Още за Момчил Иванов тук

Министър на младежта и спорта - Радостин Василев

Юрист. Завършил е право в СУ. Адвокат е в Софийската адвокатска колегия с експертиза в гражданското право и правната регулация на спорта на национално и международно ниво. Осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като ФИФА и УЕФА при спорове и казуси във футбола, както и пред международния спортен арбитражен съд в Швейцария. Говори 4 езика. На 36 г.

Министър на отбраната - Теодора Генчовска

Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на военната академия та е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Великобритания, Италия и САЩ. Професионалната й кариера стартира в генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел "НАТО и ЕС" в МО. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 г.

Министър на външните работи  - Ради Найденов 

Дипломат. Учил е международни отношения в УНСС, специализирал в Германия, Франция и САЩ. Дипломат от кариерата, дългогодишен посланик в Австрия и Германия. Извънреден и пълномощен посланик в конфедерация в Швейцария и Лихтенщайн. Бил е служебен министър на външните работи през 2017 г. Говори 4 езика. На 58 г.

Министър на вътрешните работи -  Петър Илиев

Дни наред неговото име се спрягаше за премиер. В предложения по-рано кабинет на Николай Василев той трябваше да оглави Министерството на правосъдието. Илиев е юрист. Завършил е магистратура в СУ с пълно отличие. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал е и американско право в Ню Йорк. Преподавател по конституционно право в СУ. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат е на отличието "Адвокат на годината". Говори 4 езика. На 43 г.

Още за Петър Илиев тук

Министър на културата - Георги Султанов

Оперен артист с 23 г. в сферата на класическата музика.

Работи с всички музикални институти в България. С БНР и БНТ, започнало през 2006 г. като е осъществил множество записи и участия в концертни програми с оркестрите на БНР и Софийска Филхармония.
Редовен участник в музикалните фестивали: Софийски Музикални седмици, Опера Опън – Пловдив, Варненско лято, Мартенски музикални дни – Русе и др. Гастролира в Германия, Франция, Швейцария, Испания, Китай и мн. др

Още за Георги Султанов тук

Министър на околната среда и водите - Силвия Бакърджиева. Тя е била държавен експерт в Министерството на околната среда и водите и е работила в звеното за връзки с ЕС.

Министър на образованието - Велислава Петрова

Тя беше в списъка на предишния проектокабинет на "Има такъв народ", но като министър на здравеопазването.

Велислава Петрова е български учен, доктор по вирусология от университета в Кеймбридж и специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините в Глобалният алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева от края на 2020 г.

По време на докторската си степен в Кеймбридж Петрова патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който открива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Откритието й е включено в 100-те най-влиятелни научни трудове за 2019 година и е отразено в редица международни медии.

Преди няколко месеца Велислава Петрова беше избрана за финалист в конкурса „Най-изявените млади личности“ и представлява България в категорията "Иновации в медицината" на световния финал в Южна Африка.

Тя е на 31 години и е родена в Сандански.

Още за Велислава Петрова тук .

Министър на труда и социалната политика - Теодора Пенева

Теодора Пенева има над 17 г. практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България. От 2017 г. работи в системата на БАН, и придобива практически опит в стратегически изследвания на национално ниво, в разработката на държавни политики и национални секторни стратегии. Участва в екипа по проект „Изготвяне на национална стратегия в областта на енергетиката“ в частите за потребление, пазар на труда и международен пазар.

Има опит с управление на проекти, придобит в работата по социологически и секторни проучвания в Китай и самостоятелно ръководене на проекти в България. Също така притежава опит в методите на измерване на енергийната бедност и оценка на различни видове политики за намаляване на енергийната бедност, общата бедност, и политики за сектор социални услуги.

Още за Теодора Пенева тук

Министър на туризма - Ивайло Кожухаров 

Ивайло Кожухаров бе предложен за министър на туризма от партията на Слави Трифонов и в средата на юли, когато разпространи проектосъстав на кабинета с премиер Николай Василев.

Кожухаров е магистър по икономика и по маркетинг с над 17 години професионален опит в сферата на туризма. Има и над 13-годишен опит като изпълнителен директор, генерален мениджър и консултант на редица успешни хотелски комплекси в България.

„Изпълнителен директор е на хотелска верига Тракийски хотелиери и генерален мениджър на четиризвезден хотел в София, част от международен бранд. На 36 години е и владее 4 езика“, представи го тогава Трифонов.

Кожухаров е живял и учил във Виена. Още докато учи, започва работа като рецепционист в Албена. Едва 23-годишен става управител на четиризвезден хотел с 250 стаи и над 100 души персонал в същия комплекс. Член е и на УС и съучредител на „Българска асоциация на Професионалистите в мениджмънта на Хотели“.

Министър без портфейл по ромските въпроси - Антония Валентинова

Лекар, анестезиолог. Завършила Медицинския университет в София. Работи като лекар ординатор в Спешна помощ и като лекар специализант по анестезиология и интензивно лечение. Говори 4 езика.

"Тя е ромка, тоест циганка. На 27 години", каза Трифонов.

Д-р Антония Валентинова дава дежурства в най-голямото здравно заведение в Перник - МБАЛ "Рахила Ангелова", съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Анатоли Митов. Д-р Валентинова работи на Вътрешен кабинет в Спешно отделение.

Като специализант тя е преминала през още две отделения на болницата - "Неврологично" и "Реанимация", след което работи в столично здравно заведение.

Д-р Валентинова е перничанка, от ромски произход. Колегите й приветстват високата номинация.

Очаквайте подробности!