Рекорд след рекорда в поскъпването на тока, та до 330 лв. за мегаватчас за бизнеса утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/10046972 www.24chasa.bg
Рекорд след рекорда в поскъпването на тока, та до 330 лв.  за мегаватчас за бизнеса утре

Препоръчват на държавната ТЕЦ да пусне още един блок, за да въздейства на цените

Горещините доведоха до рекорд след рекорд в поскъпването на тока на електроенергийната борса. Пикът засега е 330,02 лв. за мегаватчас на платформата "ден напред"  за 4 август. 

За днес, 3 август, също имаше исторически рекорд с цената на електричеството на свободния пазар, но тя беше 293,02 лв., а по-предишният  бе регистриран за 30 юли, когато средната цена беше 251,78 лв. 

Картата на борсовите цени на платформите "ден напред" в Европа с ден за доставка утре  поставя България на второ място по високи цени на електроенергията в Европа за втори ден. На първо място е Гърция със 185,59 евро за мегаватчас, в България цената в евро е 169,10, което е с 12,9% над рекорда от 3 август. Запазва се и тенденцията за високи цени на Балканите, като в Румъния мегаватчас струва 162,13 евро, в Сърбия - 142,61 евро и в Унгария - 150,65 евро. В повечето страни в Европа цените са между 90 и 113 евро.

Оше вчера бизнесът реагира на рекордите в поскъпавето на тока у нас. 

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори  изпратиха позиция до медиите, в който се казва: В контекста на Европа, цената в България е втора по стойност след тази в Гърция, а разликите с останалите съседни пазари в Югоизточна Европа отново са големи – от порядъка на между 10 и 30 евро за мегаватчас. В сравнение със западноевропейските страни ценовите разлики достигат до 60 евро. На този фон, ТЕЦ „Марица-изток 2“ не се включва активно на пазарния сегмент „ден-напред“.  Считаме, че такъв тип непазарно поведение от страна на най-голямата топлоелектрическа централа в страната е недопустимо, пишат от бизнеса. Според БФИЕК такова поведение от говори за липса на воля за възползване от високата ценова конюнктура. Тя е такава, че  ТЕЦ „Марица-изток 2“ би могла да генерира допълнителни приходи, които да са достатъчни за покриване на променливите ѝ разходи, включително по разпалването на енергиен блок (293,02 лв./мвтч при определена от КЕВР цена от 220,83 лв., в която е включена и определена възвръщаемост). Участието на ТЕЦ „Марица-изток 2“ на пазар „ден напред“ ще донесе допълнителна ликвидност и ще ограничи екстремните ценови равнища на пазарен принцип, смятат от организацията. Тя смята, че такова търговско поведение би могло да се причисли  към категорията на пазарните манипулации за непредлагане на наличен производствен капацитет.

Бизнесът настоява да се вземат мерки за адекватно участие на ТЕЦ „Марица-изток 2“ на пазара на електрическа енергия, когато обстоятелствата го позволяват. 

"24 часа" попита министерството на енергетиката, но оттам отговориха, че този въпрос не е към тях. От БЕХ заявиха, че ще посъветват централата, която в момента работи с два блока, да пусне още един, като 70% от тока да предложи на месечен търг, а 30% - на платформата "ден напред".