Борец за свободата на словото е спряганият за вътрешен министър д-р Петър Илиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10047039 www.24chasa.bg
ПЕТЪР ИЛИЕВ

Университетски преподавател, адвокат на годината, основател и управляващ съдружник на адвокатско дружество, печелило приза „Адвокатска кантора на годината“ и доктор по право е  спряганият за вътрешен министър гл. ас. д-р Петър Илиев. Той беше кандидат да оглави правосъдното министерство в първия вариант на проектокабинета на Слави Трифонов. Името му усилено се спрягаше и като кандидат за премиер на "Има такъв народ", но вместо него мандатът взе Пламен Николов.

Д-р Илиев е преподавател в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”, където води учебните дисциплини „Конституционно право“ и „Организация на правозащитните институции“.

Основател е и Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Илиев и партньори“. Кантората успешно защити свободата на словото и свободата на медиите в България, чрез изготвянето на искането до Конституционния съд за установяване на противоконституционност на чл.25з, ал.2 от Закона за защита на личните данни, ограничаваща свободата на изразяване и журналистическата свобода и установяваща предпоставки за противоконституционна цензура и автоцензура. Конституционният съд изцяло уважи искането, възприе развитите в него мотиви и аргументи и обяви за противоконституционна оспорената законова разпоредба. Затова на 26 ноември м.г. „Илиев и Партньори“ грабна приза за най-добра кантора на 2020 г. в Националните награди за правосъдие.

Самият Илиев пък бе обявен за адвокат на годината през 2019 г, отново на Националните награди за правосъдие. Тогава отличието му бе връчено от проф. Огнян Герджиков, който бе и председател на професионалното жури. Професорът е бивш шеф на Народното събрание по времето на НДСВ, беше и премиер в първия служебен кабинет, съставен през 2017 г. от президента Румен Радев.