Депутатите няма да си намаляват заплатите, но вече ще отчитат "парите в плик"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10047117 www.24chasa.bg
Депутати СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Спират развозването им от "къща до къща" със служебни коли

Парламентът става зелен - всеки депутат с таблет, вместо да чете законопректи от хартия

Депутатите няма да си намаляват заплатите, но вече ще трябва да отчитат т.нар. пари в плик, които получават, реши днес комисията, която пише новия парламентарен правилник.

Предложението депутатските заплати да се намалят е на съпредседателката на ИБГНИ Мая Манолова. То предвижда основната депутатска заплата да стане 1576 лв. вместо сегашните 4728 лв., което е тройно намаление.  

Разбирам желанието на г-жа Манолова да се намалят заплатите на депутатите. Заплащането се движи от три минимални заплати нагоре навсякъде в ЕС. Навсякъде има и различни бонуси към заплатите, даже някъде имат обезщетение, за да се върнат към начина си на живот, след като изтече мандататът. Не знам дали г-жа Манолова изобщо знае как се образуват заплатите, коментира по време не дебатите председателят на парламента Ива Митева.

Има решение, според което заплатите на премиера и министрите се обвързват с тези на депутати и председателя. Това ще рефлектира дори на експертите. Това означава, че един експерт ще получава по 100-200 лв. Ако искате да се подведем по този популизъм, добре. Днес вече двама души ми се обадиха да питат дали ще го приемем, за да си подадат оставките. Ако решим да не го обвързваме, депутатът ще получава по-малко от един младши експерт без нито ден стаж, защото тяхната стартова заплата е 1600 лв., каза Митева.

Това трябва да се прави отговорно, а не да докараме държавата до там, че да няма кой да работи, допълни шефката на парламента.

Всеки може да дарява заплатата си за добра кауза, така че винаги има изход от тази ситуация, коментира пък Мария Капон от ИБГНИ.

Аз съм съгласна да си обявя фиша. Заплатата, която съм взела в миналия парламент като председател, е по-ниска от тази, която съм вземала като директор на дирекция, обясни пък Митева. Тя дори направи оферта към журналистите да изкарат с нея един ден, за да се прецени каква е работата на председателя и дали заслужава заплатата си.

Бившият премиер Бойко Борисов бил виновен за този "шум" покрай заплатите в комисията, защото в миналия парламент именно той казал, че депутатите вземат по 10 хил. лв., коментира Надежда Йорданова от ДБ.

Не е виновен лидерът на ГЕРБ, че имаше неразбиране в пленарната зала за това какви са тези пари и откъде точно идват, отвърна й Христо Гаджев от ГЕРБ.

Проблемът не е, че има държавни служители, които вземат повече от народните представители. Проблемът е там, че има много граждани, които вземат по-малко и то в пъти по-малко, каза Крум Зарков от БСП. Според него първото, което трябва да се направи е заплатата на депутатите да се замрази и да не се преизчислява на всеки три месеца. Трябвало да се събере и експертна група, която да направи оценка на заплатите на депутатите и администрацията.

В крайна сметка 11 души се въздържаха да гласуват предложението на Манолова. Никой от депутатите пък не се обяви "за" или "против".

В специален регистър обаче народните представители ще трябва да отразяват колко са получили от т.нар. пари в плик. Те представляват 2/3 от депутатската заплата и се дават, за да може от тях да се плащат заплатите на сътрудниците, помещения и изобщо всякаква парламентарна дейност на депутатите. Името им "пари в плик" дойде от това, че по принцип сумата за групата се дава на секретарката, която разпределя парите за всеки депутат в плик. Сега това няма да се прави. Парите ще се превеждат по банков път. А в регистъра ще се отразява освен сумата, и колко и на кого точно са били дадени.

Ще обявя всички граждански договори от 44-ия парламент, за да се види какви пари и по какви договори са взети, зарече се Митева на заседанието. 

Депутатите няма да орязват и транспортните си разходи, като самолетни билети, пари за бензин и др.

Ще предприема действия, обеща обаче Митева. Тя обясни, че Народното събрание има  около 130 служебни автомобила. Митева щяла да забрани те да се използват, за да превозват депутатите от "къща до къща". Целта им щяла да бъде само да ги закарат до сградата на парламента за заседания или за да участват в делегации.

Длъжността на нощния диспечер, който стои дежурен, за да може при нужда да праща коли на депутатите, пък ще бъде премахната. Така коли нощно време няма да се използват, каза Митева.

Парламентарната шефка ще предложи, когато се гледа бюджета на Народното събрание, в него да се предвидят и пари за таблети за всеки депутат. По този начин нямало законопроектите или други документи да се печатат на хартия. Предложението предвижда и в пленарната зала да бъдат сложени два допълнителни телевизора, от които депутатите да следят текста на гледания законопроект, обясни Митева.

Парламентарната шефка разказа, че граждани редовно й звънели и пишели на електорнната поща, за да й направят забележка, че редовно виждат как депутати си играят с телефона или говорят по него в пленарната зала, докато тече заседанието. Затова тя предложи всеки, който говори по телефона си да бъде наказван с порицание.

Следващата стъпка ще е изобщо забрана за ползване на телефоните, каза Митева.

Не можем, това е единственият начин да работим в залата, възрази Мария Капон от ИБГНИ.

Виктория Василева от "Има такъв народ" обаче я успокои, че засега ще се забрани само говоренето по тях в залата.

Аз вече правих забележки, но колегите не реагират. Това е продиктувано и от силното възмущение на граждани, които ми се обаждат, пишат ми на електронната поща и казват: "да престанат депутатите да говорят по телефоните и да си гледат в тях", повтори Митева.

В крайна сметка предложението не се прие.