Георги Султанов, предложен за министър на културата, е внук на Петър Слабаков

https://www.24chasa.bg/novini/article/10047278 www.24chasa.bg
Георги Султанов СНИМКА: theatre.art

Георги Султанов - предложен за министър на културата, е оперен певец, тенор.

Той е внук на прочутия артист Петър Слабаков, който е баща на неговата майка Боряна. Гостувал му с. Бериево, Севлиевско, където актьорът живее до края на дните си. В голямата фамилия е и Андрей Слабаков (син на Петър Слабаков от актрисата Кина Дашева).

Султанов сподели, че семейството обмисля как да стегне имота в Бериево в памет на Петър Слабаков.

Майка му е била виолончелист в камерен ансамбъл „Дианополис” в Ямбол, където баща му - маестро Николай Султанов, е диригент.

Сестра му Красимира се посвещава на цигулката. Той започва да свири на обой, но тежка травма му пречи да продължи с този инструмент. Пеенето е вариант да довърши музикалното си образование. (Дядо му Георги Султанов е основател на музикалния театър в Ямбол).

Баба му Стефания, първата съпруга на актьора, е била литератор. Тя е отгледала майка му и вуйчо му Красимир Слабаков, който е художник - един от малкото останали специалисти по монументална дърворезба, направил кариера и в САЩ.

Кандидатства в Юридическия факултет на Пловдивския университет, но любовта му към музиката се връща, когато среща бъдещата си съпруга Шмилена, която учи оперно пеене. Така се и запознават. Обича всичките си роли, но най-много се гордее с тази на Вертер от едноименната опера на Масне. Годишно представя по 4-5 оперни представления и концертни програми.

Продължението на рода Слабакови е Николай - неговия син. Той току-що е приет в сециалност "Индустриален дизайн" в Националната художествена академия.

Поканата за поста идва от факта, че е ръководил Комисията за култура на партията ИТН почти 2 години.