ДБ след срещата с ИТН: Шансовете да подкрепим кабинета са не повече от 50%

https://www.24chasa.bg/novini/article/10047321 www.24chasa.bg
Рано е да се каже, на група ще решим, отговори Панев на въпрос дали ДБ ще подкрепи кабинета на ИТН. Снимки ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Шансовете ДБ да подкрепи кабинет на ИТН са не повече от 50%. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на "Демократична България" Владислав Панев след срещата с "Има такъв народ".

Рано е да се каже, на група ще решим, отговори Панев на въпрос дали ДБ ще подкрепи кабинета на ИТН.

На срещата не са коментирали имената на министрите след тяхното представяне. Ще ги обсъдим на група, обясни той.

Виждам, че имената са изтекли. Не искам да ги коментирам,  отхвърли той въпроси за персонални предложения за министри като Гроздан Караджов и Петър Илиев.

Тепърва ще обсъдим, отговори Панев на въпрос дари ДБ ще подкрепят правителство, в което фигурира и името на Петър Илиев, с когото те вече изразиха несъгласие като премиер. Но потвърди, че Илиев е предложен.

Има няколко дни до крайния срок за връчване на мандата - както се вижда от действията на ИТН, възможно е да претърпи промени.

Нивото е зам.-председатели, обясни Панев защо на срещата не е нито един от съпредседателите на ДБ. Не значи бойкот на преговорите, допълни той.

Вероятно ще има писмен документ от тяхна страна, обясни Панев на въпрос дали ИТН ще удовлетворят искането на ДБ за споразумение.

Поискаме от ИТН да представят управленска програма. Потвърдиха, че имат такава, от която засега са изнесени само основните приоритети, но ще получим основната версия, допълни Цецка Бачкова. Тя напомни, че ИТН предлагат правителство на малцинството.

За споразумение на срещата обаче не е говорено, това щяло да се обсъжда тепърва. Дискутирани са приоритети - правосъдие и съдебна реформа,  образование и социална политика.

Минусите са, че от срещите на работните групи останаха недоизчистени въпроси. Трябва да има писмен документ, за да се потвърдят ангажиментите, коментира Панев. От тяхна страна писмен документ ще има, допълни той.

Ние ще решим на база и на имената, и на приоритетите. Можем да решим до момента на гласуване в пленарната зала, каза още депутатът от ДБ.

Той обясни, че днес ще има заседание на РГ на ДБ, но след това трябва да има заседания на ръководните органи на трите партии.

Не сме изравяли някакви томахавки, за да ги заравяме, каза Панев за отношенията с ИТН. Ние имаме намерение да се отнесем сериозно към този въпрос и ако имаме достатъчно аргументи, да подкрепим този кабинет.

Според него това, че първоначално изтекло името на Петър Илиев за премиер, а след това публично бил номиниран Пламен Николов, показвало гъвкавост на ИТН. Панев очаквал подобна и с имената на министрите.