Вижте кой е спряган за министър на образованието

https://www.24chasa.bg/novini/article/10047631 www.24chasa.bg

Директорът на НПМГ Ивайло Ушагелов: Била е невероятна ученичка, възхищавам се на кариерата й

Велислава Петрова, номинирана днес за министър на образованието, беше в списъка на предишния проектокабинет на "Има такъв народ", но като министър на здравеопазването.

Тя е български учен, доктор по вирусология от университета в Кеймбридж и специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините в Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева от края на 2020 г.

Заради експертизата си тя бе и чест гост в медиите по време на пандемията.

Велислава е била консултант в редица международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите, включително и към ООН. Тя и водещ експерт в проект на Световната банка, възложен от МВР за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025 г.).

По време на докторската си степен в Кеймбридж Петрова патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който открива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Откритието и? е включено в 100-те най-влиятелни научни трудове за 2019 година и е отразено в редица международни медии.

Преди няколко месеца Велислава Петрова беше избрана за финалист в конкурса „Най-изявените млади личности“ и представлява България в категорията "Иновации в медицината" на световния финал в Южна Африка.

Тя е на 31 години и е родена в Сандански. Завършва средното си образование в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, където получава златна диплома за пълно отличие. Висшето си образование продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по "Микробиология" в Бристол. Избрана е за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект, фокусиран върху методите за сенквениране на вирусни геноми.

Петрова продължава докторската си степен в универистета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от института Сангер, най-големия център за геномни изследвания в Европа. Печели и стипендията на ректора за млади лидери в сферата на устойчивото развитие и глобалното здраве.

Присъединява към екип от научни експерти от Кеймбридж, с които разработват нови стратегии за бързо откриване на епидемични огнища в отдалечени региони в Африка. Заедно изграждат мобилни лаборатории, поддържани от слънчева енергия, и провеждат мисия в Сиера Леоне по време на епидемия от жълта треска през 2019 г.

"Преди 2 години бях на конференция с нейно участие, организцирана от алумни клуба на Националната природо-математическа гимназия. Весела Петрова говореше по своите теми - за генетиката, имунологията, клетъчната биология. Останах възхитен от това, което прави и което е постигнала като кариера. Колежката по химия Людмила Кирилова, която й е преподавала, ми каза, че е била невероятна ученичка". Това каза специално за "24 часа" директорът на НПГМ Ивайло Ушагелов.