Човек от втория ешелон на кабинета на Радев спряган енергиен министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/10047665 www.24chasa.bg
Александър Николов

Човек от втория ешелон на служебния кабинет на Румен Радев се спряга за министър на енергетиката. Това е Александър Николов, единият от служебните зам.-министри на енергетиката. Николов влезе в сградата на "Триадица" от сферата на телекомуникациите, инвестициите и капиталовите пазари.

Роден е на 2 декември 1982 г., се разбира от биографията му в сайта на министерството. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии.

Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

От бранша казват, че е работил във фондове, свързани с Българо-американската кредитна банка. 

И докато министърът на енергетиката Андрей Живков се появи два пъти на брифинги пред медиите, то Николов поемаше комуникациите през телевизионните студиа. От него научихме, че енергетиката е в трудно състояние, което той обяснява с неслучването на "Белене" и неефективните "Южен поток" и "Блкански поток", което е довело до комулативни загуби от 10 млрд. лв.

В медиите той обявява, че не могат да намерят пътната карта на "Балкански поток", същото заяви и на брифинг служебният министър Живков.  Той разчита на плана за възстановяване и устойчивост, който да даде правилната посока на енергетиката. 

Очаква поскъпване на тока, заради външни фактори, но и липсата на стратегия щяла са има негативни последици.