14 600 декара изгоряха в пожари, 15 къщи и училище са унищожени (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10048479 www.24chasa.bg
В област Пловдив изгоряха около 6500 декара. СНИМКА: АНЕЛИЯ ПЕРЧЕВА

3 огромни горски пожара бушуваха във вторник в страната, а над 14 600 декара гори, земеделска земя и храсти изгоряха.

Само край с. Долно село, област Кюстендил, напълно унищожени от пламъците са 15 къщи и бивше училище. За щастие, те са необитаеми и няма пострадали. За част от къщите има данни, че са били ползвани като вили, но собствениците им не са били в тях, когато огънят лумнал в понеделник вечерта. От обгазяването две жени припаднаха и бяха откарани в болница.

Цяла нощ пожарникарите се бориха да овладеят огъня, а жителите на селото бяха евакуирани. 2000 декара са изгорелите иглолистни гори, от тях 800 са изцяло унищожени, за останалите има шанс да бъдат спасени. Пожарът е унищожил и 3000 декара храсти. След като огънят бе овладян, на място останаха 2 противопожарни екипа с 10 огнеборци и 6 коли на горските стопанства.

Междувременно над кв. “Мошино” в Перник изгоряха 400 декара гори и 600 дка треви. В областта лумна пожар и близо до с. Беренде. Там са изгорели 2100 декара гора и сухи храсти.

В Пловдив пък се наложи и да се вдига хеликоптер. Пламъците в областта обхванаха около 6500 декара площ, горяха полски и горски насаждения, бяха застрашени населени места. В понеделник избухна пожар и край карловското село Розино, който продължава. Огънят е тръгнал от сухи треви до жп линията и се е прехвърлил към боровата гора. В помощ на службите в Карлово и Хисаря са пожарникари от Пловдив, Софийска област, екипи от Пирдоп и Троян, военни от 61-а стрямска бригада и хеликоптер на Министерството на отбраната.

Все още не е ясна причината за пламъците. Една от версиите е, че прехвръкнала искра от движещ се влак е подпалила сухата растителност.

Заради неуморната им работа президентът Румен Радев благодари на пожарникарите. Той говори по телефона с шефа им Николай Николов.

“Пожарникарите показаха екипност и професионализъм в този труден за много българи момент”, заяви по време на разговора Радев. Той изказа изключителна признателност и към работата на местните власти, военните формирования и доброволците, които се включват в потушаването на огнените стихии.