Депутатите ще обсъдят правилника за работа на Народното събрание

https://www.24chasa.bg/novini/article/10048804 www.24chasa.bg
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Депутатите ще обсъдят проект на правилник за дейността на 46-ото Народно събрание. Това предвижда проектопрограмата на депутатите за тази седмица, предаде БТА.

Утре е първата сряда от месеца и парламентарните групи имат право да предлагат точки, които задължително се включват в програмата и се разглеждат в рамките на деня.

Проектът на правилник на парламента предвижда да се създадат 21 постоянни комисии и няколко подкомисии. Депутатите от Временната комисия по изработване на правилника отхвърлиха предложението за намаляване на възнаграждението на народните представители.

Проектопрограмата за седмицата предвижда парламентът да обсъди създаването на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-то Народно събрание. Народните представители ще разгледат и проект на решение за внасяне на доклад от главния прокурор относно дейността на Бюрото за защита на свидетелите, както и предложение за създаване на временна комисия относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка с наложените санкции по закона "Магнитски".

В проектопрограмата е включено изслушване на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на водата за 2022-2026 г. Предвидено е и изслушване на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров относно концесията на Летище София и на министъра на енергетиката Андрей Живков относно мотивите за освобождаването на Съвета на директорите на "Българския енергиен холдинг" ЕАД.

В проекта за дневен ред има и изслушване на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев относно управлението на ловните стопанства. Включено е и проекторешение за създаване на временна комисия за незаконосъобразни действия и бездействия на институциите в защитената територия "Колокита" в полуостров "Буджака", попадащ в териториалния обхват на община Созопол.

Предвидено е и изслушване на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и председателя на Бюрото за контрол на СРС относно изнесени твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани.

В четвъртък от 12.00 часа е предвиден блиц контрол на министър-председателя Стефан Янев и заместниците му, а в петък редовен парламентарен контрол.