Помощта за бедни пенсионери ще се дава в пощата или по банков път

https://www.24chasa.bg/novini/article/10048818 www.24chasa.bg
Гълъб Донев

Първо трябва да се подаде заявление

Близо 413 хил. пенсионери да получат добавки до линията на бедност от 369 лв., предлага служебното правителство с актуализацията на бюджета. Те ще се получават от 1 октомври до 31 декември по банков път или по пощата, както пенсиите.

Помощ ще получават хората над 65 г., чиито пенсии или сборът им заедно с добавките и компенсациите към тях не могат да минат 369 лв. Държавата обаче няма да отчита бонуса от 50 лв. и еднократните 120 лв., които се дадоха през април за храна. Помощите за бедни няма да се считат за доход при определяне на други видове помощи по Закона за социално подпомагане и този за семейни помощи за деца, такива са тези за отопление.

Както “24 часа” писа, едно от условията е пенсионерите да не работят. освен това реализираният брутен доход в семейството не трябва да надхвърля кратния размер на линията на бедност от 369 лв. в зависимост от броя на членовете.

Помощта ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане, но след подадено заявление декларация. Служителите ще правят и проверка със системата на Националния осигурителен институт.

Заявлението може да се подава от пенсионера, негова съпруга или упълномощено лице в дирекция “Социално подпомагане” по настоящия адрес след 1 октомври. Ако има други доходи, но и с тях не може да се мине линията на бедност, ще трябва да се предложат и такива документи. Финансовата подкрепа се изплаща в месеца, следващ този на подаване на декларацията, пише още в законопроекта.

Ако след отпускането на добавките за бедност се появят нови доходи, то хората ще трябва в 7-дневен срок да уведомят дирекция “Социално подпомагане”. При недобросъвестност при получаването на месечната финансова подкрепа се издава заповед за възстановяване на получената сума заедно със законната лихва. Вземанията на лицата се погасяват в срок до 31 март 2022 г., пише още в законопроекта. За да стане факт новата помощ, е нужно депутатите да припознаят предложението за актуализация на бюджета на служебното правителство.