Филип Станев: До последно ще търсим подкрепата на ДБ и Манолова

https://www.24chasa.bg/novini/article/10049468 www.24chasa.bg
Филип Станев

Това правителство не е авариен вариант. Беше необходима известна редакция, защото първият номиниран за премиер вече не е такъв, а той си беше избрал част от хората. Това каза зам.-шефът на групата на ИТН Филип Станев пред Нова телевизия.

Този кабинет няма да претърпи нова редакция, потвърди Станев думите на колегата си Тошко Йорданов от вторник. ИТН желае съставът на бъдещия кабинет да е от хора, които ние сме преценили, че могат да работят в тези министерства, каза той.

Трябва да има правителство и смятаме, че това са съставът и структурата на този бъдещ кабинет. Вчера условия нямаше, този път няма личностни претенции, коментира Станев.

Задължително и до последно ще търсим подкрепата на Мая Манолова и ДБ - това е важно за нас, важно за хората, допълни той. Не можем да гадаем как ще действат останалите партии, отговори той на въпрос дали има опасения, че подкрепа от ДПС може да сложи "печат" върху кабинета.

Другите партии имат правото да решат, това е демокрацията, и ще се разбере тогава, когато е гласуването в парламента, каза още той. Дори и да нямат уговорена подкрепа, този път ИТН ще извърви докрай цялата конституционна процедура. Какво ще се случи с този кабинет ще реши българският парламент, категоричен бе депутатът. Но допълни, че не става дума за договорки.

Въпросът дали ще успее да разгради моделът "ГЕРБ" не касае само личностите в този кабинет, а управленската програма и парламента - може да стане само, ако се случат конкретни действия в изпълнителната и законодателната власт, коментира Станев.

Въпросът е към бъдещите ни евентуални партньори, отговори той на въпрос дали номинациите на Петър Илиев и Момчил Иванов за министри ще се окажат препъникамък за подкрепа за кабинета. Станев не пожела да коментира поста на Иванов във фейсбук срещу ДБ, който после бе изтрит.

Кой иска подкрепа от платени политици, попита Станев. А по повод отправените обиди за соросоиди обясни, че разговорите стават емоционални, но непрактични.

Със сигурност искаме подкрепа от ДБ. За нас е важно да спрем да си разменяме реплики през медиите и социалните мрежи, каза той. И обясни, че трябва да се спре да се гледа персонално и лично кой какво е написал във фейсбук.

Станев разказа, че над 90% има сходство в идеите на експертните групи на двете партии как да се осъществи съдебната реформа.

По повод обвиненията в плагиатство, отправяни към Петър Илиев, Станев заяви: Който има желание и доказателства, че има подобно плагиатство, нека го каже публично. И понеже това не е така, г-н Илиев ще чака всеки, който твърди нещо невярно за него, в усмивка и удоволствие в българския съд. Ние сме уверени, че г-н Илиев е в своята правота и ще е чудесен министър. Ние работим с него отдавна - той ни помогна правно за провеждането на референдума. Един от най-добрите български конституционалисти, изключителен авторитет в международно право. Силните личности винаги предизвикват нездрав интерес

Конституцията повелява кабинетът да се гласува анблок, конкретни персони не, обясни Станев. Само отделен вот за кандидата за премиер.

Днес ще сме свидетели на по-спокоен диалог, оптимист бе той.

Проведени са разговори Слави Трифонов, той винаги е имал контакти с останалите парламентарни лидери, обясни Станев.