ДБ и ИБГНИ очакват споразумения и гаранции за приоритети, тогава ще решат за подкрепа на кабинета

https://www.24chasa.bg/novini/article/10049541 www.24chasa.bg
Мария Капон

"Изправи се БГ! Ние идваме!" все още няма оформено становище, защото във вторник имахме една презентация, повърхностно представяне на кандидатите от страна на "Има такъв народ". Очакваме предложено споразумение по приоритетите - не коалиционно, не между партиите, които да подкрепят, а по приоритетите. Това заяви Мария Капон от ИБГНИ. Очакваме от тях следваща среща.

Трябва да минат първо обсъждания във форматите на политическите ни сили, после в парламентарната група. Сигурно е, че преди гласуването всички ще знаят нашето решение, допълни тя.

Никой не може да ни плаши с избори, защото скъпи избори е много по-евтино от лошо правителство, коментира Капон.

Трябва да се запознаем с качествата на кандидатите, една част от тях са неизвестни за нас лица Очакваме и управленската програма на правителството, за да знаем какви ще бъдат неговите приоритети, заяви зам.-шефката на ПГ на "Демократична България" Цецка Бачкова. Тя обясни, че предстои решението да бъде обсъдено от колективните органи на трите партии.

По повод острия пост в социалните мрежи на кандидата за правосъден министър Момчил Иванов, в който бе припозната ДБ, Бачкова заяви: Това е доста обидно нещо за нашите симпатизанти, но да приемем, че някой е изпуснал нервите си. Постът след това беше изтрит, това казва достатъчно.

Ние искаме няколко ясни гаранции - че няма да прозира скрита коалиция с ДПС в следващото управление, по приоритетите на правителството. Ще водим разговори, докато не бъдат изчистени неяснотите по тези червени линии. Чашата ще прелее тогава, когато бъде гласувано правителството, допълни Бачкова.

От самото начало поставихме въпроса, че първо трябва да се говори за приоритети, после за личности, не сме променяли позицията си, а решението ще се вземе от Националния съвет днес, коментира пък зам.-шефката на БСП Ирена Анастасова. Не мога да кажа дали сме по-близо до подкрепа или не, решението ще е на Националния съвет, но на България й трябва стабилно правителство, коментира тя.