Опит за убийство на ключов свидетел по делото „Килърите“

https://www.24chasa.bg/novini/article/10049731 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Неизвестен е открил стрелба рано тази сутрин по един от свидетелите по делото „Килърите“ Цончо Ненов, научи „Хоризонт“.

Инцидентът е станал в Горна Оряховица около 7:30 часа.

По колата на мъжа е открита стрелба, той обаче е успял да избяга с автомобила си и е невредим.

По първоначална информация стрелецът е бил сам, бил е облечен с черни дрехи и е причакал свидетелят по делото. Мястото е отцепено от полиция.

Тепърва ще се разпитват свидетели на инцидента, ако има такива. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.115, вр. с чл. 18 от НК – „опит за убийство“, водено под наблюдението на Окръжна прокуратура-ВеликоТърново, съобщиха от прокуратурата.

В хода на разследването се извършват действия по разследването с цел събиране и проверка на доказателства за изясняване на обстоятелствата, свързани с произшествието, предприети са и оперативно-издирвателни мероприятия. Изследват се всички възможни версии за мотивите и характера на посегателството.

Окръжната прокуратура във Велико Търново работи по няколко версии за стрелбата тази сутрин. Това  съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Илиан Благоев.
Няма пострадали, след инцидента водачът на автомобила е потърсил съдействие от полицията. Районът е отцепен. В започналото разследване участват и служители на ГД "Национална полиция".
Една от версиите е свързана с обстоятелството, че мъжът срещу когото е стреляно, е Цончо Ненов, който е бил свидетел по делото "Килърите". Разследващите проверяват и други възможни версии за стрелбата, предаде БТА. Разпитват се свидетели. Засега задържан няма.

В свое интервю от 15.03.2018 година свидетелят Цончо Ненов казва, че считаният за мозък на "Килърите" Георги Вълев, който излежава доживотна присъда, може да си поръчва най-различни "услуги", включително и убийство на някого. „Георги Вълев мина граници, които никой не бива да преминава“, каза тогава Ненов.

"Категорично да, всичко е възможно и има факти за такива случаи, които са в папките на делото. Има данни за поръчване на покушения срещу свидетели и служители по делото, даже се визират имената на Ася Петрова и Валентин Цоновски. И да кажа, че се чувствам застрашен в момента, какво значение има? Щом и срещу такива хора има заплахи... Ако не беше Валентин Цоновски, нищо нямаше да се разкрие и докаже, а той тогава беше уволнен. Ако не беше Ася Петрова нищо нямаше да се документира, а къде е тя сега?! Има заплахи и срещу двамата, и това е публично известно, известно е и на службите", казва Ненов пред вестник "Борба".

Трима от групата за мокри поръчки "Килърите" са в затвора до живот. Това са Петър Стоянов - Сумиста, който е сочен за лидер на групата, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца. Четвъртият осъден е Янко Попов-Туцо, който има 10-годишна присъда.

Петър Стоянов-Сумиста е осъден за организиране на убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев. Васил Костов и Георги Вълев са признати за виновни за подбудители и помагачи в извършване на двете убийства.

Янко Попов е осъден за участие в убийството само на Лупов.