Безпилотното тестово изстрелване на кораба"Старлайнър" е отложено

https://www.24chasa.bg/novini/article/10049801 www.24chasa.bg
Снимка - Архив СНИМКА: Пиксабей

Безпилотното тестово изстрелване на космическия кораб "Старлайнър" към Международната космическа станция (МКС) е отложено за неопределено време, предадоха световните информационни агенции, като цитираха съобщение на американската корпорация "Боинг".
Стартът от космодрума Кейп Канаверал във Флорида с ракета-носител "Атлас V" трябваше да се състои вчера, но заради технически причини беше отложен за днес.
"Необходимо е повече време за оценка на (готовността на апарата), така че НАСА и "Боинг" няма да се възползват от възможността за изстрелване, предвидена за днес", се казва в съобщението.
Специалистите, отговорни за изстрелването на "Старлайнър", са открили проблеми с двигателната система. Те искат да извършат пълен анализ. В съобщението се казва също, че днес ракетата-носител "Атлас V" и "Старлайнър" ще бъдат върнати в хангарите за допълнителни проверки.
Миналия петък стартът на космическия кораб "Старлайнър" беше отложен за тази седмица след инцидент с непланирано включване на двигателите на новия руски модул "Наука" след скачването му с МКС.
Космическият кораб "Старлайнър" на корпорацията "Боинг" с тегло 13 тона е предназначен за седемчленен екипаж и автономен полет с продължителност 60 часа. За първи път корабът беше изстрелян към МКС на 20 декември 2019 г. в безпилотен режим. "Старлайнър" трябваше да се скачи с орбиталната станция на 22 декември, но заради технически проблеми не успя и се върна на Земята.