Правителството пита КС може ли министърът да иска сваляне на Гешев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10050113 www.24chasa.bg
Янаки Стоилов

Министерския съвет прие решение, с коeто да поиска тълкувателно решение на Конституционният съд (КС) по въпроса „дали министърът на правосъдието може да иска освобождаването на тримата висши ръководители на съдебната власт на основание чл. 130 от Конституцията“.

Отказът на Висшия съдебен съвет да разгледа искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев ще бъде обжалван пред Върховния административен съд, заяви правосъдният министър Янаки Стоилов след заседанието на правителството. 

Въпросът е дали в правомощията на министъра на правосъдието се  включва възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор. "Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят уронване на престижа на съдебната власт", каза Янаки Стоилов." Смятаме, че искането е допустимо, тъй като по такъв въпрос КС не е давал тълкуване. Нормата на цитирания член от Конституцията е предизвикало противоречиво тълкуване сред членовете на ВСС, което налага по недвусмислен начин а се изясни нейното съдържание", каза Стоилов. Членът дава право да се иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи, но смятаме, че тук се включва и освобождаването на ръководителите в трите съдебни власти, допълни служебният правосъден министър.