Огнеборци продължават битката с огнената стихия край Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/10050365 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Гръцките пожарникари се борят да потушат голям пожар в северните предградия на Атина, преди вятърът, който го разпалва, отново да се засили, съобщава ДПА.
"Това е кошмарен пожар в покрайнините на града", каза премиерът Кириакос Мицотакис след обиколка около засегнатия район. По думите му главният приоритет е да бъде спасен животът на хората.
След изгрев слънце хеликоптери и самолети бяха изпратени да потушат пламъците. Засега вятърът е утихнал.
"Надяваме се да овладеем огъня, преди ветровете отново да започнат", каза пред държавната телевизия служител на противопожарната служба.
Няколко населени места бяха евакуирани предния ден.
Заради гъстия дим и безветрието видимостта в Атина сутринта бе ограничена до няколкостотин метра. Остра миризма се усеща в столицата, а върху къщите се сипе пепел.
В борбата с пламъците участват пет самолета за гасене на пожари и девет хеликоптера, които подпомагат по въздух усилията на над 500 огнеборци, войници и различни доброволчески групи, съобщи пожарната служба, цитирана от АП.
Засега няма сведения за жертви или сериозно пострадали хора. Правителството обяви, че ще осигури хотелски стаи за местните жители, които не могат да се завърнат по домовете си.
Службата за гражданска защита призова гражданите в района да си останат вкъщи и да затворят всички прозорци.
В Атина днес отново се очакват високи температури от 43-44 градуса. Жегите ще продължат до уикенда, предупреждават метеотолозите.
Пожари пламнаха и на остров Евбея, на полуостров Пелопонес и на островите Кос и Родос, популярни туристически дестинации.
Снощи в страната бушуваха общо 40 пожара, съобщи говорител на гражданска защита. Стотици къщи са изгорели или са повредени, сочат първоначалните оценки.