Кирил Петков: Структури-шапки в държавата прикриват отговорност и злоупотреби

https://www.24chasa.bg/novini/article/10050547 www.24chasa.bg
Кирил Петков

Стъпаловидни структури с различни държавни компании и дружества под  техните  шапки в крайна сметка водят до прикриване на злоупотреби и размиване на отговорността. Тези дружества трябва да са подчинени пряко на ведомствата, а не на министерството на икономиката, което е обременено с несвойствени функции. Това заяви пред журналисти след заседанието на правителството икономическият министър Кирил Петков. Той е внесъл няколко дклада за промяна в структурата на ведомството.

Правителството одобри доклада на Петков за изваждането на дружеството "Монтажи" от Държавната консолидационна компания. Така то вече ще е под шапката на Министерството на икономиката и по този начин ще се спрат всички злоупотреби, обясни Петков.

Вторият доклад е свързан с 2 дружества "Еко антрацит" и "Еко инжинеринг" - започнаха процедури за преместването им към МОСВ.

Язовирите пък ще се прехвърлят на Министерството на земеделието. 

Това са първите стъпки за трансформацията на Министерството на икономиката и извеждането на несвойствени дейности от него, каза още той. Петков обясни, че министърът на  икономиката няма даже досег с част от нещата, които се  случват в "Монтажи", която е под шапката на ДКК, която пък има свой собствен борд. Такива структури са предпоставка за изтичане на нашите средства, подчерта Петков. Той допълни, че би извадил ВМЗ Сопот от ДКК и би закрил консолидационната компания, но това не може да стане в рамките на служебното правителство.