Байдън порица републикански губернатори, бойкотиращи ваксинационните мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/10050841 www.24chasa.bg
Джо Байдън СНИМКИ: РОЙТЕРС

Американският президент Джо Байдън призова противопоставящите се на ваксинационните правила републикански губернатори да не възпрепятстват мерките, насочени към ограничаване на по-заразния и опасен вариант на коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Байдън подкрепи въвежданите в обществения и частния сектор разпоредби, изискващи хората да са ваксинирани, за да могат да извършват определени ежедневни дейности.

В изявление от Белия дом той остро разкритикува губернатора на Флорида Рон Десантис, губернатора на Тексас Грег Абът и други служители, решили да спрат възобновяването на задължителното носене на маски, налагано с цел да се забави разпространението на варианта Делта, съобщи БТА.

Президентът подкрепи решението на градските власти в Ню Йорк да изискват хората да са ваксинирани, за да могат да се хранят на закрити места или да посещават спортни зали, както и решенията на различни компании да изискват от служителите си да са ваксинирани, за да се върнат на работа. Подобни мерки са блокирани в различна степен в поне седем управлявани от републиканците щати.

Правителството на Байдън месеци наред прилагаше подхода на моркова, предлагайки стимули, с които да накара американците да се ваксинират, включително лотарии с награди за милиони долари и възможности за получаване на безплатно обучение във висши учебни заведения, но напоследък започна да прибягва до подхода на тоягата, правейки по-трудно за хората да останат неваксинирани, без да бъдат нарушени ежедневните им дейности.