МКС е невредима след инцидента при скачването на модула "Наука"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10051638 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Международната космическа станция (МКС) няма видими повреди след непланираното включване на двигателите на руския модул "Наука" при скачването, съобщи ТАСС, позовавайки се на Роскосмос.

Последиците от допълнителното натоварване обаче още се оценяват, защото ситуацията е била извънредна, предава БТА.

Двигателите са се включили в съответствие с алгоритъм за безопасност на системата за управление на модула, приела, че той е в свободен полет, каза изпълнителният директор на Роскосмос по пилотирани космически програми Сергей Крикальов.

Модулът "Наука" беше изстрелян от космодрума "Байконур" на 21 юли, а ден по-късно се скачи с МКС. Няколко часа по-късно внезапно двигателите му се включиха и това доведе до изместване на МКС. ситуацията не е била опасна за екипажа.

Модулът е предназначен за изпълнение на руската програма за научни и приложни изследвания и експерименти. След пускането му в експлоатация руският сегмент на МКС ще получи допълнително пространство за работни места, съхранение на хранителни продукти, оборудване за вода и кислород. Модулът разполага също с втора тоалетна за руските космонавти и каюта за трети член на екипажа.

В "Наука" ще се помещава и европейската роботизирана ръка ЕРА, която ще позволи извършването на дейности от борда на станцията, без да се налага излизане в открития космос.