ЕК одобрява седма поред ваксина - на Novavax

https://www.24chasa.bg/novini/article/10051779 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейската комисия одобри седмото си предварително споразумение за закупуване с фармацевтично дружество, за да осигури достъп до потенциална ваксина срещу COVID-19 през четвъртото тримесечие на 2021 г. и през 2022 г., съобщи ЕК. 

Съгласно този договор държавите членки ще могат да закупят до 100 милиона дози от ваксината на Novavax, с възможност за още 100 милиона допълнителни дози през 2021, 2022 и 2023 година, след като ЕМА ги прегледа и одобри като безопасни и ефективни. Държавите членки ще могат също така да даряват ваксини на държави с по-ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

Днешният договор допълва портфейла от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включващ договорите с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna и приключените проучвателни разговори с Valneva. Той представлява поредната важна стъпка към осигуряването на добра подготвеност на Европа за справяне с пандемията от COVID-19, се казва в съобщението. 

Novavax е биотехнологично дружество, което разработва ваксини от следващо поколение за сериозни инфекциозни болести. Тяхната ваксина срещу COVID-19 вече е в процес на текущ преглед от страна на ЕМА с оглед на потенциално разрешение за търговия.