Екстремното време засяга по-богати държави тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/10051922 www.24chasa.bg
Следствия от урагана Елза Снимки: Ройтерс

Докато светът се мъчи през още едно лято с екстремен климат, експертите наблюдават нещо различно - тази година той е по-тежък и засяга райони, които преди са били пощадени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Богати държави като САЩ, Канада, Германия и Белгия се присъединяват към към по-бедни и уязвими нации в увеличаващ се списък екстремни прояви на времето, които според учени са свързани до известна степен с причинените от човека промени в климата.

"Това вече не е проблем само на бедните държави. Много очевидно е, че вече е проблем и на богатите държави" - каза Деби Гуха-Сапир, основател на международна база данни в Центъра за изследване на епидемиологията на бедствията в Католическия университет в Льовен.

Китай пострада от тежки наводнения, но стотици хора се удавиха също в Германия и Белгия - държави, в които такива порои са необичайни. Канада и Тихоокеанският Северозапад в САЩ пък бяха засегната от "плашеща" жега, по думите на климатолога Зеке Хаусфадър, с температури над 40 градуса Целзий, придружени от необичайни горски пожари. Сега в Южна Европа има безпрецедентни горещини и пожари.

А пикът на атлантическите урагани и пожари в САЩ едва започва.
Заради пожарите американският Запад е най-сух от 1580 г. - на базата на данни за влагата в почвата и информация от пръстените на дърветата. Това създава опасност от още по-силни пожари.

Когато са засегнати по-бедни държави, те са по-малко подготвени. Хората например не могат масово да използват климатици и отпуска и щетите са по-големи. В богатите държави също има жертви, но по-малко.

Макар и още да е рано да се каже дали лятото на 2021 г. отново ще постави рекорди за бедствия, "определено ставаме свидетели на екстремни събития, пораждани от промените в климата в нови територии", каза Хаусфадър.

Броят на климатичните бедствия тази година е съвсем малко по-голям от средното за предишните години. Миналата година изненадващите рекордни горещини бяха в Сибир, където населението е малко. Сега обаче са в Портланд, Орегон и Британска Колумбия, които получават повече внимание от медиите.

Докато общото покачване на температурите съвпада с предвижданото преди 20 години, горещите вълни и наводнения са по-екстремни от очакваното, каза климатологът Питър Стос от университета на Екстър.