БСП не излезе с окончателно решение дали подкрепя кабинета на ИТН (Обновена и видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10052006 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова Кадър: Фейсбук

Ако мандатът стигне до БСП, те ще предложат служебното правителство да стане редовно, каза Нинова

Националният съвет на БСП не излезе с окончателно решение днес дали ще подкрепи правителството, предложено от "Има такъв народ".

НС реши да продължим разговорите с ИТН по представената от тях политическа декларация. Тя да бъде основата за писмен документ, на който БСП държи и който да гарантира, че нашите предложения ще бъдат изпълнени и ги има черно на бяло, обясни лидерката Корнелия Нинова пред медиите. Заседанието на пленума още не е приключило.

Националният съвет одобри свършеното дотук от преговорния екип, изпълнили сме мандата да преговаряме по политики и да постигнем съгласие, обясни лидерката. Тя разказа, че членовете на пленума са се запознали с политическата декларация на ИТН като проект, около който да се търси обединение, но в нея не са отразени достатъчно предложенията на червените.

Има най-важните неща като преизчисляване на пенсии и помощ за младите семейства, но има и неща, на които държим и не са отразени. Както има такива, по които не сме разговаряли и не е постигнато съгласие, обясни Нинова. Тя обясни, че става въпрос за детайли, а като пример даде заложеното от ИТН преразпределяне на разходите в бюджета между 35-39%. Ние винаги сме били за по-голямо преразпределяне като процент от БВП за разходи, каза лидерката.

Разговорите по декларацията ще продължат и ще бъдат обсъдени възможни допълнения и корекции. И на следващ етап да се произнесем окончателно, каза Нинова. И обясни, че този етап зависи от това кога ще бъде гласувано правителството в парламента. Ако то бъде внесено в петък, значи гласуването ще е другата седмица. Дотогава продължаваме разговорите с ИТН за уточняване по политиките. Оставаме на позиция, че нямаме предложения за министри. Принципно и последователно следваме това, което сме казали от първия ден. Но държим в този документ по-коректно да бъдат нанесени резултатите от нашите преговори, обясни Нинова. Отново щели да търсят разговори с ДБ и ИБГНИ.

Тя разказа, че някои от членовете на пленума изразили резерви по отношение на някои имена за министри.

Ако въпреки всичките ни усилия не се състави кабинет с първия мандат, няма да подкрепим втория на ГЕРБ. НС обсъдихме и решихме, ИБ им предложи, ако третият мандат дойде при нас - да предложим този служебен кабинет да бъде одобрен за редовен такъв от парламента, обясни Нинова.

Запитана дали е имало натиск от страна на президентството върху членове на БСП да не подкрепят правителството на ИТН, Нинова каза: Това очевидно го слагам в сферата на клюките и интригите, които в последната седмица се леят на воля. Не знам за такъв натиск, върху мен не е упражняван такъв натиск. Нито дори и намек от страна на президентството да не подкрепяме такъв кабинет, така че слагам го в графа интриги в последните седмици.

Вижте пълното решение на Националния съвет на БСП относно кабинет на “Има такъв народ”:

Националният съвет на Българската социалистическа партия,

- Като взе предвид проведените експертни разговори с ИТН в съответствие с дадения на ИБ и ПГ „БСП за България“ мандат, постигнатите двустранни договорености и установената близост в програмите на БСП и ИТН по приоритетите в сферата на образованието, здравеопазването, социалната и икономическата политика, както и реформата в съдебната система;

- Като отбелязва предварително представените кандидатури за министър-председател и министри от страна на ИТН;

- Като приема представената от трибуната на Народното събрание декларация от ИТН като публичен ангажимент от тяхна страна я оценява като непълна с оглед постигнатите договорености в двустранните разговори.

- Като отчита възникналите противоречия между част от т.нар. партии на промяната и липсата на яснота към днешна дата за необходимата подкрепа за правителство, излъчено от ИТН, както и за мнозинство, което да гарантира парламентарна подкрепа за изпълнение на приоритетите му,

Реши:

1. Оценява като успешно изпълнен дадения мандат за преговори с ИТН.

2. Съставът на Министерски съвет е отговорност на ИТН.

3. Дава мандат на ИБ на НС на БСП и на ръководството на ПГ „БСП за България“ на базата на политическата декларация на ИТН, да продължат разговорите с ИТН до постигане на споразумение, гарантиращо изпълнението на уточнените дотук договорености.

4. При невъзможност да бъде избрано редовно правителство с мандата на ИТН и третият мандат бъде връчен на „БСП за България“, служебният кабинет да бъде предложен за одобрение като редовен Министерски съвет с парламентарна подкрепа.

5. Окончателното решение за подкрепа ще бъде взето от НС на БСП на подпис.