Четвъртата вълна върна маските във френски курорти

https://www.24chasa.bg/novini/article/10052092 www.24chasa.bg
Ресторантите в Ню Йорк ще искат вече доказателства от клиентите, че са ваксинирани, за да ги обслужват. Същото важи за фитнес салони и бизнеси на закрито. СНИМКА: РОЙТЕРС

Половината население на ЕС напълно ваксинирано

Френски крайбрежни курорти върнаха задължителното носене на маски поради борбата с четвъртата вълна от COVID-19, съобщи Ройтерс.

Районът Финистер на Бретан, който включва градовете Кампер, Морле и Брест, стана последният, който нареди на хората да си покриват устата и носа на открито след скок в случаите на коронавирус от началото на летните ваканции.

Със своето атлантическо крайбрежие Бретан е една от най-популярните дестинации във Франция. Властите във Финистер заявиха, че броят на случаите на 100 000 жители се е увеличил четири пъти между 30 юни и 30 юли - от 19 на 90.

Маските са задължителни и на открито в района на Морбиан, който обхваща град Ван, и Кот д'Армор, включително Динан и Сан - Брийо.

Същевременно здравните власти в Германия препоръчват от есента гражданите да се придържат към социалното дистанциране, носенето на маски и спазването на други правила на местата, където се събират много хора. Някои мерки ще зависят от нивото на заразяване в региона.

Половината от населението на ЕС вече е напълно ваксинирано срещу коронавируса. Общо това представляват 223,8 милиона души, които са получили по две дози срещу заразата, по една след прекаран коронавирус или по една доза от еднодозова ваксина.

От 27-те страни членки 13 са преминали прага от 50% от населението, които са напълно ваксинирани. Първенци са Малта (74%), Белгия (59%), Испания (58%).

Израел предупреди в сряда гражданите си да не пътуват до САЩ и други страни в червения списък и обяви, че от 11 август ще затегне карантинните мерки за завръщащите се от чужбина израелци. След появата на силно заразния вариант делта се увеличава броят на новите случаи с коронавирус в Израел въпреки високите нива на ваксинирани.

На свой ред властите в Ню Йорк наредиха, че в ресторанти и други места на закрито ще пускат само ваксинирани срещу COVID-19.