Манастир и десетина села са обкръжени от пожар на гръцкия остров Евбея

https://www.24chasa.bg/novini/article/10052116 www.24chasa.bg

Манастир и десетина села бяха обкръжени днес следобед от пламъците на остров Евбея, на 200 километра от Атина, и пожарът изглеждаше неконтролируем, посочиха пожарникарите, намиращите се на място, предаде АФП, цитирана от БТА. 

Жителите на дванайсет села, застрашени от пожара, са били евакуирани. Трима монаси от манастира Свети Давид, близо до Ровиес, в северната част на остров Евбея, са отказали да напуснат светата обител, съобщиха местни медии. Информацията бе потвърдена и от пожарникарите.

Пламъците са с височина 30 до 40 метра и обкръжават манастира. Ние се задушаваме от дима, е посочил един монах по телефона за агенция АНА-МПА.

Заместник-кметът на съседно село Аргирис Лиаскос изарази съжаление по телевизия Скай, че никакъв летателен апарат не е изпратен, за да загаси огъня.

Най-малко 150 къщи изгоряха, каза той. В Гърция, която е обхваната от изключителни горещини, днес бушуват около 40 пожара. При пожара на остров Евбея трима пожарникали са леко пострадали.

Пожар е избухнал и близо до село Олимпия, но античният комплекс, където са били провеждани първите Олимпийски игри, не е застрашен от огъня, посочиха пожарникари.

Около сто пожарникари, подпомогнати от три хеликоптера и два противопожарни самолета са мобилизирани за овладяване на огнената стихия в този район.