Пленумът на БСП смени главния редактор на "Дума", начело вече е поет

https://www.24chasa.bg/novini/article/10052256 www.24chasa.bg
ИВЕЛИН НИКОЛОВ

Главният редактор на "Дума" Ивелин Николов е отстранен от поста и заменен с шефа на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

Това е решил Националният съвет на БСП в последната си точка от заседанието днес.

Предложението за отстраняване на Ивелин Николов е било направено изненадващо в залата по време на заседанието в точка "Разни" и без предоставянето на конкретни аргументи за смяната.

Боян Ангелов е член на Изпълнителното бюро на партията и втори мандат член на Националния съвет.

Боян Ангелов Иванов е роден на 27 август 1955 г. в гр. Панагюрище. Завършил е гимназия в родния си град през 1973 г. През 1980 г. завършва специалностите философия и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.

Работил е като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио, в Българската академия на науките. Завършил е аспирантура в Института за философски изследвания при БАН със защитен докторат на тема „Влияние на античната философия върху Българското възраждане”, става ясно от биографията му на сайта на Съюза на българските писатели.

От 1990 г. е главен редактор на списание „Читалище”, а от 1994 г. до 2002 г. е заместник председател на Съюза на народните читалища. Председател е на фондация „Читалище-1870”, която от 1999 г. е издател на сп. „Читалище”.

През 1994 г. създава издателство „Богианна”, което от 2002 г. е част от Българо-швейцарската академия за художествени науки.

От 1998 до 2005 г. живее и работи в Швейцария (Базел и Лозана), където завършва Академията за педагогически науки с признат докторат, специализира и преподава в областите на валдорфската педагогика, гьотеанистическата естетика, социалната педагогика и историята на философските системи.

От началото на 2013 г. е директор на издателство „Български писател”.

Автор на 21 поетични книги, както и на книги с историко философска и литературно – критическа насоченост. Съставител е на поетични антологии, автор е на сценарии за филми, на критически студии, статии, рецензии, разкази и есета. Негови литературни творби са превеждани на различни езици: руски, украински, немски, английски, френски, италиански, испански, японски, румънски, полски, унгарски, арабски, хинди и др. Превежда от немски, френски, руски и гръцки езици.

Член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Носител е на престижни литературни награди и на наградата „Златно перо” на Съюза на българските журналисти.

От 2014 г. е председател на Съюза на българските писатели.