90% от ковид случаите в Румъния вече са с делта варианта

https://www.24chasa.bg/novini/article/10052257 www.24chasa.bg
Силно заразният Делта вариант на COVID-19 вече е преобладаващ и у нас. СНИМКА: Пиксабей

Случаите на заразяване с новия коронавирус нарастват и "нямаме причина да смятаме, че нещата ще се успокоят", заяви днес координаторът на ваксинационната кампания в Румъния д-р Валериу Георгица, цитиран от телевизия Диджи24.

Той уточни, че над 89 процента от секвенираните миналата седмица проби са показали заразяване с варианта Делта на коронавируса.

"За съжаление, виждаме увеличение на броя на случаите през тези седмици и ситуацията, която се очертава в предстоящия период, не е добра, още повече, че вариантът Делта има тенденция да стане доминиращ на територията на Румъния", посочи той.

През изминалото денонощие в страната бяха потвърдени 271 нови случая на КОВИД-19 - с 38 повече от предишния ден, както и един смъртен случай.
Георгица отбеляза, че ваксинацията остава единственият ефективен метод за защита срещу коронавируса.

"Независимо за каква ваксинационна схема става дума, ефективността се запазва еднаква - над 90 процента за предотвратяване на риска от хоспитализация, за предотвратяване на риска от тежки форми на болестта и предотвратяване на смърт", посочи той.

Здравният експерт предупреди, че ако не се промени желанието на хората за ваксинация, "всички ще понесем последствията от това доста ниско ниво на ваксинационно покритие".

"Защото, каквото и да говорим, колективен имунитет от 45-50 процента от преболедуване и ваксиниране не е достатъчен да намали чувствително последиците от заразяванията с варианта Делта", подчерта Георгица.
Въпреки това той посочи, че в момента не се обмисля въвеждането на задължителна ваксинация.

"Не се е обсъждало такова нещо (...) Всяка страна е суверенна, когато определя собствената си ваксинационна политика. Румъния не е в ситуацията да обсъжда в момента задължителна ваксинация", заяви координаторът на ваксинационната кампания.