Премиерът Янев: От утре забрана за почистване на стърнища, огънят тръгвал от сухи треви

https://www.24chasa.bg/novini/article/10052298 www.24chasa.bg

От утре се забранява почистването на стърнища, като една от мерките за ограничаване на пожари. Това съобщи премиерът Стефан Янев, който свика в Министерския съвет извънредно съвещание за справяне със ситуацията с пожарите. Повечето били предизвикани. предимноот запалване на сухите треви, както и от искри от техниката за почистването им. Заповедта ще е на земеделския министър Бозуков. Янев заяви, че трябва и механизъм за контрол при изгарянето на отпадъци.

Премиерът каза още, че ще бъде разпоредено на областните управители да свикват съветите за бедствия, които да изработят мерки на местно ниво.

Системата за оповестявани все още не била готова, имало технически проблеми. Тя ще бъде в помощ на общините при пожари и за взаимодействие на местно и национално ниво.

Премиерът изказа съболезнование на близките на загиналите двама горски служители при гасенето на пожар при с. Петрово, община Сандански. 

Главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН,  съобщи, че  в другите пожари, единият от които е в  Старосел, са изгорели 4 къщи и стопански постройки, а при Кръстевица обитаема хижа и няколко селскостопански постройки. Към с. Петрово са изпратени допълнителни сили. 

Горещините, които се прогнозират до 15 август, правят рискови Централна и Западна България, каза още главният комисар.