Някой в БНР проби “стената” Балтаков, който по концепция щеше да спира всеки натиск

https://www.24chasa.bg/novini/article/10052343 www.24chasa.bg
Андон Балтаков подаде оставка в понеделник. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Тайна остават “дълбоко личните причини” на директора на националното радио да си тръгне едва преполовил мандата

Изненадващата оставка и светкавичното освобождаване провокираха конспиративни сценарии, че следват закриване на СЕМ и избор на шефове на електронни медии от парламента

Андон Балтаков от часове спокойно преподрежда живота си в Ню Йорк вече като бивш генерален директор на Българското национално радио.

Малко разпознаваемият публично 37-годишен юрист Милен Митев, който е директор на Административната дирекция на БНР, пое обществената медия за 3 месеца, докато се появят нови желаещи за шефския кабинет на “Драган Цанков”.

В тази връзка председателят на СЕМ

Бетина Жотева

причини лек стрес

на звездите на

радиото Силвия

Великова и

Петър Волгин

- водещи на съботно-неделното предаване “Политически НЕкоректно”, лансирайки ги за и.д. наследници на Андон Балтаков. Зад този жест някои разкодираха силата или недостатъка на националното радио - полярното разделяне по политически пристрастия на звездите. Там ги наричат “свещени крави”, с които всеки генерален директор е длъжен да се съобразява в името на свободата на словото и собственото си оцеляване.

Очаквано и Силвия Великова, и Петър Волгин отказаха да поемат управленски функции в БНР, но Жотева неволно дефинира с този жест, че подобен казус най-вероятно все пак съществува.

Впрочем предаването, в което водещи са един ляв глас (Волгин) и един десен (Великова), е по идея именно на Балтаков.

Вцепенението на екипа на БНР, прочел писмото на генералния си директор за оставка с “дълбоко личните мотиви” на 2 август, издава, че

той не е обсъждал

оттеглянето си с

никого от колегите

За генералния директор подобна прозрачност дори и когато става дума за лични неща, бе напълно естествена. Такъв е и стилът му да ръководи обществената медия. За разлика от всички досегашни началници уведомяваше радиослужителите не само писмено, а и с представяне на различните казуси, ситуации и личното му мнение във фейсбук.

Когато победи петимата си конкуренти в конкурса преди повече от година, Балтаков описа много точно и кратко в своята концепция какво е генералният директор на БНР - бариерата, стената, която трябва да спре всеки натиск. Затова и хора, които познават характера и стила на вече бившия генерален директор на радиото, са убедени, че

причината за

оставката от

понеделник е

заровена в

уикенда,

предшествал вземането на изненадващото решение. Най-слушаното предаване в събота и неделя по БНР е “Политически НЕкоректно”.

Петър Волгин обяснява, че дни преди това заедно със Силвия Великова определят двамата си гости - при него в събота отива Йордан Цонев, заместник-председател на ДПС, а в неделя при Силвия Великова гостува Иво Прокопиев, издател и бизнесмен.

Обичайно депутатът на Ахмед Доган е изключително остър по адрес на икономическия екип на служебното правителство и пак повтаря, че Асен Василев и Кирил Петков директно били свързани с кръга “Прокопиев”. Цонев стига дори по-далече и обяснява, че в този кръг има икономическо, медийно, политическо и НПО крило. Зам.-председателят на движението обещава в следващите седмици да покаже действащата според него от четвърт век схема на кръга “Капитал”. Цонев е убеден, че става дума за “сериозна машина” за омаскаряване, в която се включват дори “Ню Йорк Таймс”, “Франкфурте алгемайне цайтунг”...

Попитан за задкулисието на ДПС, Цонев отговаря на Волгин, че това е маниерът на Прокопиев, който не се явявал на избори, но обещавал подкрепа на “Демократична България” . И цитира станалите вече публични стенограми “Арго”, където издателят обеща на “Демократична България” да помогне с “всичко, което мога, за създаване на този политически проект”. Затова и според Цонев “задкулисие е, когато не участваш пряко с лицето си”, а в ДПС нямало задкулисие.

В събота в сайта на БНР са сложени звуков файл на 25-минутното интервю на Йордан Цонев и кратък текст за изявата му, в който обаче липсва яростната атака на зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев срещу издателя на “Капитал”.

Ден по-късно - в неделя, и Иво Прокопиев говори пред Силвия Великова пак в “Политически НЕкоректно”.

“ДПС се опитва

да направи

подмяна на

случилото се

в България

и защо държавата е в състояние на естествено разпаднали се институции и обществени отношения. Тоталитарната държава винаги трябва да има враг и в мое лице те видяха възможност да си създадат адекватен по размер враг, с когото да оправдават всяка несполука, до която това порочно управление води”, обяснява Прокопиев.

Той отрича да е оказвал влияние върху избора на министри в първия кабинет на Бойко Борисов или в служебно правителство. Въпреки че лидерът на ГЕРБ в първото си интервю като министър-председател, дадено в “24 часа”, сам посочва този факт, а години по-късно приписват на Прокопиев влияние върху финансовия министър Симеон Дянков и икономическия Трайчо Трайков. Те двамата заедно с бизнесмена издател бяха обвинени и оневинени за сделка по продажбата на държавния дял на енерго-разпределителното дружество на EVN.

“В момента не участвам в никакъв процес за нищо... Винаги съм отстоявал едни ценности - да има правила и да може предприемачите в България да развиват бизнес, да движат икономиката и обществото напред. Ако това влияние сте го видели в някакви правителства, това не е лошо за обществения интерес. Никога не са ме вълнували частните ми интереси”, изповядва се още Прокопиев пред Великова.

Какво точно се е

случило след тези

две емоционални

изповеди на

Йордан Цонев и

Иво Прокопиев

и дали е имало реален натиск, или пък заплаха върху Андон Балтаков, така и няма да се разбере.

Генералният директор си тръгна, без да посочи ситуацията на БНР или нещо друго сред “дълбоко личните причини”, провокирали го в понеделник да подаде непоискана от никого оставка. Балтаков не е тежко болен. Двете му деца и съпругата му живеят в Ню Йорк и дори са имали намерение да последват за постоянно в България мениджъра с впечатляваща биография в медийния бизнес - 7 години в Асошиейтед прес, после старши директор видеопродукти и бизнес в Си Ен Ен, а след това - става старши директор по бизнес операции за целия уебсайт на “Си Ен Ен диджитъл”.

Това означава, че генералният директор на БНР няма и наложителна семейна причина за обратен еднопосочен билет към Америка, където от 20 години живее. Точно както

след видимо

успешна

международна

кариера

изненадващо се

явява и печели

преди година най-високата позиция в общественото радио, така изненадващо си и тръгва оттам.

Още преди СЕМ да гласува оставката му в сряда, Балтаков бе обявил, че в неделя лети обратно зад океана. До 6 ноември Милен Митев ще управлява като и.д., а СЕМ е длъжен да организира конкурс.

“Митев е много добър юрист с прекрасна репутация, всички в радиото го познават и той познава хората в БНР. Бил е част от програмните групи, които работят по промените на законите”, обясни избора председателят на СЕМ Бетина Жотева пред “24 часа”.

37-годишният юрист Митев работи в БНР от 2009 година като юрисконсулт.

Балтаков вече веднъж бе депозирал оставка през октомври 2020 г., когато Жотева успява да го разубеди. Тогава обяснението, че някой се опитва да го манипулира, като в предложение за изменение на медийния закон са включени мотиви на радиото, дадени от него, но за друг законопроект. “Това е тотална арогантност и наглост.

“Аз съм

принципен

човек и когато

някой се опитва

да ме манипулира,

не мога да го

толерирам”,

казва тогава Балтаков пред “24 часа”.

СЕМ хвърля много усилия през 2020 г. да го убеди да остане, защото членовете виждат, че през тези първи 10 месеца от управлението му БНР се е възстановило от преживените кризи (предсрочно прекратяване на мандата на Светослав Костов, временно управление, конкурс за нов генерален директор), в радиото се чертаят нови програми и стратегии за качествено развитие, предаванията се променят, а журналистите и служителите са спокойни и разчитат на директора си.

Балтаков следва концепцията си, чиито основни тези бяха убеждението, че бъдещето на БНР е в дигиталното пространство, че финансирането трябва да е процент от БВП, както и че радиото може да генерира собствени приходи, които през 2022 г. да достигнат 5 млн. годишно. Същевременно БНР трябва да предлага независимо, полифонично редакционно съдържание.

Изпълнението и следването на перфектната концепция обаче не са толкова лесни и Балтаков сам се убеждава, че

няма публичен

интерес да се

помогне на

обществените

медии

нито чрез законови поправки, нито с достойно финансиране. Затова преди прословутата оставка през октомври 2020 г., когато тогавашният министър на културата Боил Банов го покани на виртуален разговор (заради пандемията), за да изгладят различията по законопроекта, Балтаков е подавал оставка пред СЕМ поне още 2 пъти. За това обаче медиите не разбират.

Както стана ясно - бившият вече генерален директор общува прозрачно и директно с колегите си от БНР и външния свят.

При скандала с медийния законопроект призова всички да изпращат до радиото своите идеи какво трябва да се промени, за да се превърне БНР в истинска обществена медия. Тогава публикува и собствения си служебен имейл.

В началото на май показа във фейсбук постановление на Министерския съвет, с което се орязва бюджетната субсидия на БНР, за да бъдат пренасочени средства за здравеопазване заради коронакризата. Впрочем по същата причина тогава се намаляват парите и на други бюджетни предприятия. Балтаков обаче е недоволен, че държавата дава допълнителни 20 млн. лева на БНТ (въпреки че ѝ взема други) за изплащане на задължения към ефирното разпространение през НУРТС.

Само преди месец публикува и друго писмо във фейсбук, с което

го принуждават

да подпише в

кратки срокове

неизгодни

договори на БНР

с фирми за

доставка на ток

Реакцията му към подобно изнудване не остава само в рамките на социалната мрежа, след като Балтаков праща документите и на съответните органи у нас.

Същевременно не прехвърля работата си върху заместници и други ръководни кадри от екипа си. Предпочита сам да я върши, включително да пише доклади и писма, да се среща и разговаря с хора от екипа. Избягва обаче да се среща лично с рекламодатели, за да не бъде обвинен в скрити сделки. Неговото разбиране за БНР е, че рекламата там не трябва да е на всяка цена, защото според ограниченията на медийния закон - по 6 минути на час, радиото нито може да печели от реклама, нито да се издържа с нея.

Има ли

политически

натиск

в оставката

на Балтаков

Подобен въпрос бе много обсъждан и при избора му за шеф на БНР. Тогава симпатизантите му в СЕМ, а и в БНР стискаха палци в съвета да се събере мнозинство, което да подкрепи кандидатурата му. Членове на съвета обясняваха открито, че никоя от политическите сили за никого не лобира.

Медийни наблюдатели обаче заподозряха, че Балтаков се връща от САЩ по покана на Цветан Цветанов и едва ли ще бъде избран. Малко по-късно слухът бе ревизиран, че е посочен от Томислав Дончев, но пак не било сигурно дали ще спечели.

Балтаков отказа дори да коментира подобни писания, а на 22 януари 2020 г. бе избран за генерален директор на БНР.

Оставката на Балтаков породи отново слухове, че това е част от изчегъртването на кадри, които са изброни при управлението на ГЕРБ. Журналистите от БНТ очакваха

Емил Кошлуков

да падне първа

жертва в

държавните

медии,

тъй като генералният директор е видимо неодобряван от новата власт, макар и временна. Въпреки че националната телевизия показва видимо подобри продукти, т.нар. протестни партии май се оглеждат за свой фаворит. Медийните сценарии дори стигат по-далече - някъде се чува идея да се затвори СЕМ и нов закон за радиото и телевизията да изпрати кандидати за генерални директори на избор в парламента. Там засега депутатите избират само шефа на БТА.

Балтаков се завърна от Америка след 20 г. в тежка криза,

когато дръпнаха шалтера на “Хоризонт” и свалиха

Силвия Великова от ефир

В началото на януари 2020 г. шестима кандидати за генерален директор на БНР са допуснати до третия етап на конкурса, на който представят концепциите си пред Съвета за електронни медии. Това бяха Андон Балтаков, Антон Митов, който в онзи момент е временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР, след като СЕМ свали предсрочно Светослав Костов от поста, Александър Велев - последният генерален директор на БНР преди злополучния Костов, Митко Димитров - бивш шеф на радио “София”, както и участник в три поредни конкурса за генерален директор, Даниела Манолова от радиотеатъра в БНР, явила се и на предишния конкурс за шеф на радиото, Жени Гаджалова - бивша главна счетоводителка на БНР, участвала в конкурса за шеф на радиото през 2013 г. От надпреварата тогава отпадна единствено Валерий Тодоров заради неточни документи - не беше отписан от Търговския регистър до крайния срок за прием на документите в СЕМ.

Конкурсът за нов генерален директор на БНР бе обявен няколко месеца след избора на Светослав Костов на поста на 28 юни 2019 г. На 17 октомври 2019 г. СЕМ прекрати предсрочно мандата му след безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма “Хоризонт” за близо 5 часа на 13 септември и след свалянето на журналистката Силвия Великова от ефира. Всичко това породи сериозно напрежение в радиото.

Балтаков е от малкото непознати лица, които се явяват на конкурса за генерален директор на БНР в началото на 2020-а. И това има обяснение - от 20 години живее и работи в САЩ, но преди това трупа опит именно в общественото радио.

Още като студент през май 1994 г. започва работа в радио “Гласът на Америка”. Напуска оттам, за да кандидатства като преводач от английски в прослушвателната служба на БНР и през март 1995 г. вече е на новото място. Именно там се сблъсква със световните новини на Би Би Си, “Гласът на Америка”, руското радио “Свобода”, Асошиейтед прес и Ройтерс.

Бил е водещ и на “Нощен Хоризонт” Голямата отговорност пада върху него от януари 1996 г. до април 2000 г., когато води сутрешните новини на “Хоризонт” в “Преди всички”.

Въпреки интересната работа той осъзнава, че заплатата му от радиото стига да си купи 2 кг сирене. Тогава решава да пробва късмета си и кандидатства за зелена карта. Бил почти забравил, когато един ден през пролетта на 1998 г. намира в пощенската си кутия дебел плик, с който му казват, че е избран да замине за САЩ. Почти по същото време и приятелката му Десислава получава подобен плик. Нейното интервю е през април 1999 г., а неговото - през май. Месец след това - през юни, е сватбата им в София. След това заминават заедно.

Установяват се в Ню Йорк, където живеят и до ден днешен. И двамата с жена му са приети в “Йейл”, теглят заеми, за да финансират образованието си. Днес със съпругата му са магистри по бизнес администрация, а тя се занимава с маркетинг.

Когато завършва престижния университет, през юни 2005 г. Балтаков става мениджър в Асошиейтед прес и работи там 7 години. След това започва работа като старши директор видеопродукти и бизнес в Си Ен Ен, а малко след това става старши директор по бизнес операции за целия уебсайт на “Си Ен Ен диджитъл”.

След 3 години Андон става вицепрезидент на новинарските продукти на “Прокуест” - една от най-големите институции за научноизследователска литература. Малко преди да се върне в България, работи по два проекта на Ройтерс - единият е свързан с навлизането на агенцията на видеопазара в САЩ, а другият - с използването на изкуствен интелект.