В атентат оцеля свидетел срещу Килърите, който бе признал, че му поръчали да убие адвоката Лупов (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10052353 www.24chasa.bg
Полицаи правят оглед на мястото на стрелбата. СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Рано сутринта маскиран мъж посреща Цончо Ненов с куршуми от “Макаров” пред дома на баща му в Горна Оряховица

След показания на бившия служител на Георги Вълев самият бизнесмен и цялата група отдавна са в затвора

Възможно е мишената на стрелбата да  се е върнал към изнудвания на длъжници на лихвари, за което е бил арестуван

Mаскиран стреля 2 пъти с пистолет “Макаров” по защитения свидетел по делото “Килърите” Цончо Ненов.

По време на дългия съдебен процес той бе дал показания, че бизнесменът Георги Вълев, който от години е в затвора, му е поръчал убийството на адвокат. Ненов обаче отказал, давайки висока оферта за тази “услуга”.

Около 7,10 часа свидетелят карал черната си “Тойота Лексус” към дома на баща си в Горна Оряховица, придружен от свой приятел. Забелязал мъж в черни дрехи и с качулка и не спрял на адреса. Ненов опитал да избяга, но килърът излязъл от прикритието си и стрелял 2 пъти. Единият куршум улучил автомобила, но пътниците се измъкнали невредими. След това килърът избягал.

На място пристигнали полицаи, които открили гилзата от пистолет “Макаров” и потърсили записи от камери. Оказало се, че в района няма такива, а в по-отдалечените не е открита надеждна следа.

Ще се проверява дали е имало заплахи срещу Ненов преди стрелбата. Той няколко пъти е бил арестуван за изнудвания на длъжници на лихвари. Има и стара присъда.

43-годишният мъж стана публично известен с показанията си срещу Георги Вълев от Килърите. 

“Бях служител на Вълев. Пазил съм в дискотеката и съм събирал пари по договори с негови длъжници. В един момент аз самият се ужасих, всяко нещо си има граници. Не може един човек, взел пари Х, плащал 2 г. по 10% лихва, върнал парите 2 пъти и половина, пак да продължаваш да търсиш от него още пари с лихви, главници, то става страшно”, разказа в интервю за “24 часа” през 2018 г. Ненов. В него обяснява, че е дал показания за побоя над адвоката Петър Лупов, който през 2010 г. бе убит от бандата.

“Лично на мен Жоро Вълев ми е поръчвал побой и убийство на Лупов, но аз си намерих начин как да откажа. Казах му някакви фантастични цени, само и само той да се откаже. И през акъла не ми минаваше, ако, примерно се беше съгласил, аз какво щях да правя”, казва тогава Ненов.

И обяснява защо Вълев е искал юриста мъртъв: “Лупов бил много скъп адвокат, не вършел работа и знаел много неща”. След като Ненов отказва поръчката, тя била възложена на Петър Стоянов-Сумиста, става ясно от осъдителната присъда срещу бандата. Прекият извършител е Васил Костов-Кеца. И тримата получиха доживотни присъди, а Кеца и Сумиста са осъдени и за разстрела на Румен Рачев.

Любопитно е, че Ненов става свидетел едва след задържането на бандата. През 2012 г. е арестуван за рекет над мъж, който дължал пари на фирма за бързи кредити. В миналото е имал и регистрации за побои и грабежи.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за опит за убийство. Мъжете от автомобила дали показания, разпитват се и други очевидци. В рамките на разследването в следобедните часове на мястото на инцидента е направена и възстановка на ситуацията, обясни говорителят на Окръжната прокурата - Велико Търново, Илиан Благоев.

Полицаите не изключват Ненов пак да се е замесил в мръсния бизнес със силовото събиране на дългове.