Депутатите викат Гешев, Стоилов пита КС може ли да го свали (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10052356 www.24chasa.bg
Проф. Янаки Стоилов

До 14 дни главният прокурор

трябва да докладва за

Бюрото за защита

НС обаче отхвърли комисия

натискало ли е МВР избиратели на

ДПС и ГЕРБ преди вота на 11 юли

До 14 дни главният прокурор Иван Гешев трябва да представи доклад за дейността на Бюрото по защита за периода от 1 януари 2020 до юни 2021 г. Това реши парламентът в сряда почти единодушно. За предложението, което беше на “Демократична България” (ДБ), гласуваха 143-ма депутати, един от ДПС и един от ГЕРБ се въздържаха. То мина почти без дебат. Според Атанас Славов от ДБ през 2020 г. бюрото е пазило много по-малко хора, но пък са били назначени 60 нови служители.

По думите на Христо Иванов то се е превърнало в “лична гвардия на главния прокурор”.

Питане до Конституционния съд дали министърът на правосъдието може да иска освобождаването на главния прокурор, реши да изпрати пък служебното правителство. То е по повод отказа на Висшия съдебен съвет да разгледа по същество такова предложение от служебния правосъден министър Янаки Стоилов за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Питането на правителството е дали текстът от конституцията, че министърът на правосъдието “може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи”, означава, че министърът на правосъдието може да прави предложения и за предсрочно освобождаване от длъжност на тримата големи - председателите на върховните съдилища и на главния прокурор, обясни правосъдният министър Янаки Стоилов. Според него е логично министърът да има това правомощие. Ако се приеме обратно разбиране, ще се окаже, че само членове на ВСС могат да инициират такава процедура, обясни още Стоилов. Това пък щяло да противоречи с идеята за баланса и взаимния контрол между властите.

Стоилов ще обжалва пред Върховния административен съд отказа на ВСС да се произнесе по същество по исканото от него отстраняване на Гешев. Служебният министър очаква делото да бъде продължено и от неговия наследник на поста.

Парламентът обаче отказа да състави специална комисия, която да разследва действията на МВР в кампанията за 46-ото НС, както поиска ГЕРБ.

Искането бе подкрепено и от ДПС и предизвика ожесточен дебат. Според ГЕРБ и движението в рамките на предизборната кампания са използвани специални разузнавателни средства, а срещу активисти на двете партии е оказван полицейски натиск.

Натискът се превърна в платформа на самохвалсто. Вътрешният министър каза на пресконференция: Ние подредихме това Народно събрание, обвини Рашков Мануил Манев от ГЕРБ.

“Ако това е вашата представа за вътрешен министър, значи демокрацията има сериозен проблем”, подкрепи го и Йордан Цонев от ДПС след изказване на Николай Хаджигенов от ИБГНИ, че “тази гнусна колаборация между ГЕРБ и ДПС е неприемлива”.

Георги Свиленски от БСП отбеляза, че гласовете за ГЕРБ в кв. “Христо Ботев” на 4 април били 1912, а на 11 юли - 121.

Дебатът премина в спор за купуването на гласове. Според Татяна Дончева от ИБГНИ ГЕРБ въвели “всякакви новаторства” в тази сфера за 12 г.