“Клюки!” - така Нинова отговори дали натиск от президентството разколеба БСП за Слави (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10052439 www.24chasa.bg
Соцлидерката Корнелия Нинова и част от ръководството на партията застанаха пред медиите, за да обявят, че все още нямат окончателно решение и преговорите с ИТН за подкрепа на кабинета ще продължат. СНИМКА: БСП

“Позитано” без решение, пак ще говори с “Има такъв народ”

Лидерката на социалистите потвърди новина от “24 часа” - ако мандатът дойде при тях, те ще предложат служебното правителство да стане редовно. Поне до април - май

Слави Трифонов вероятно е силно обиден след публичните изяви на президентски хора и плъзналите слухове, че съветници на държавния глава по телефона и чрез есемеси са демотивирали елита на БСП да подкрепи правителство на “Има такъв народ”.

И червената партия, която изглеждаше единствената сигурна, че ще е “за” кабинет с премиер Пламен Николов, се разколеба. Въпреки очакванията Националният съвет на партията не излезе с окончателно решение. И пак постави условие за писмено споразумение, преди да даде подкрепа.

Националният съвет реши да продължим разговорите с ИТН по представената от тях политическа декларация. Тя да бъде основата за писмен документ, на който БСП държи и който да гарантира, че нашите предложения ще бъдат изпълнени и ги има черно на бяло, обясни Корнелия Нинова. Одобрено било свършеното от преговорния екип, изпълнен бил мандатът да преговарят по политики и да постигнат съгласие. Членовете на пленума не харесали, че в декларацията, с която ИТН представи приоритетите си,

не били отразени

достатъчно

коректно

предложенията

на червените

Има най-важното - преизчисляване на пенсии и помощ за млади семейства, но има и неща, на които държим и не са отразени. Има и такива, по които не сме разговаряли и няма съгласие, каза Нинова. Даде за пример заложеното от ИТН преразпределяне на разходите в бюджета между 35-39%, а БСП държала на по-голям дял.

Разговорите по декларацията ще продължат за уточняване на политикита, а БСП ще се произнесе окончателно, когато бъде внесен кабинетът. Според Нинова членове на пленума са имали резерви към някои имена за министри, но не посочи кои.

Ако въпреки всички усилия не се състави кабинет с първия мандат, няма да подкрепим втория на ГЕРБ. Националният съвет реши, ако третият мандат дойде при нас - да предложим този служебен кабинет да бъде одобрен за редовен от парламента, обясни Нинова.

Рано сутринта преди пленума социалисти споделиха, че приближени на Румен Радев ги съветват да не подкрепят кабинет на ИТН. Официално никой

не потвърди, че е

получил есемес с

подобен съвет от

от Николай

Копринков

- президентски секретар по вътрешната политика и гражданското общество. Други близки до Радев пък звънели на членове на пленума с агитация да не дават рамо за подкрепа. Тази информации Нинова определи като клюки.

Паралелно вървеше обаче и публичен натиск от политически лица, свързани с Радев.

Първият залп

дойде от

служебния

премиер

Стефан Янев,

който попита кой е редил кабинета на ИТН.

Усещането е, че демократичните процеси не протичат по обичайната си политическа логика. Гражданите имат право да знаят отговорите на много важни въпроси. На първо място - кой определя приоритетите? Кой определя постовете в потенциалния нов кабинет в процеса на неговото сформиране?, заяви той.

Критики към предложения от ИТН кабинет отправи и шефът на Стратегическия съвет към Радев - професор

Александър

Маринов -

за когото

кабинетът имал

“неголеми”

шансове

А в сряда сутринта пост по темата във фейсбук пусна и бившият шеф на кабинета на президента и настоящ евродепутат Иво Христов. В него призова БСП да не подкрепя “кабинет на сараите”.

Това е покана за екзекуция. Ако БСП приеме, ще поеме отговорност за чужди грехове, тези на ГЕРБ и ДПС (създателите и келепирджиите на корупционния модел), и напълно ще загуби политическата си достоверност. Това е недопустимо. Кабинетът, ако въобще се състои, трябва да разчита на гласовете на своите явни и задкулисни създатели. За да е ясна отговорността. БСП не е сред тях и няма място сред тях, написа Христов.

Неясни остават и

позициите на

“Демократична

България” и

“Изправи се БГ!

Ние идваме!”.

Макар че зам.-шефът на групата на ИТН Филип Станев повтори, че до последно ще търсят тяхната подкрепа, защото това е важно и за хората. Със сигурност искаме подкрепа от ДБ. За нас е важно да спрем да си разменяме реплики през медиите и социалните мрежи, каза сценаристът пред Нова тв. Според него Трифонов винаги е имал контакти с останалите лидери.

Станев обясни, че няма да има уговорена подкрепа, а ще се разбере кой как ще гласува в залата. Но ИТН щяла да извърви конституционната процедура докрай.

Има над 90% сходство в идеите на експертните групи на ИТН и ДБ за съдебната реформа, каза той. По-късно през деня изчете от парламентарната трибуна и декларация с приоритетите, по които има договорка с ДБ, ИБГНИ и БСП. (Виж на по-долу.)

Този кабинет не

е авариен

вариант

Беше необходима редакция, защото първият номиниран за премиер вече не е такъв, а той си беше избрал част от хората, обясни Станев. И потвърди думите на колегата си Тошко Йорданов от вторник, че повече редакции на имената в кабинета няма да има.

Министрите са избрани по експертиза. Те са наясно с проблемите и как трябва да бъдат решени и зад гърба им стои екип, каза Йорданов.

Слави не се бърка в работата на министри, на комисията по финанси, по енергетика или по здравеопазване и не казва кой експерт става повече от друг. Слави е лидер на тази партия. Има ясно профилиране по сектори при нас. Против това сме да се слагат политици на позиции, на които трябва да има експерти. Така беше при ГЕРБ, обясни той.

Йорданов критикува, че ДБ всеки ден излиза с различен знак. В тази партия всеки човек има собствено мнение. Не бих казал, че са изгорени всички мостове, ще стане ясно на гласуването в зала, защото не мога да се ориентирам в посланията, които изпращат, коментира шефът на ПГ на ИТН.

Той определи срещата с ДПС като добро възпитание. Ще помоля всички, които кажат, че при нас виждат късата, дългата, средната или междинната ръка на ДПС, да им предадете от мен, че говорят глупости. Не е нормално да се тиражират слухове без доказателства. Те може да виждат и извънземните. В интерес на истината, като се има предвид, че господин Трифонов е рептил, то Лигата на извънземните има много по-сериозно влияние при нас, пошегува се Йорданов.

Трябва да се запознаем с качествата на кандидатите, една част от тях са неизвестни за нас лица. Очакваме и управленската програма на правителството, за да знаем какви ще бъдат неговите приоритети, повтори и в сряда зам.-шефката на ПГ на ДБ Цецка Бачкова защо още нямат решение.

Летвата, която беше поставена от служебния кабинет, е изключително висока, което дава възможност за продължаване на неговия мандат с още три месеца, заяви пък колегата ѝ Владислав Панев.

На кантар е и подкрепата от “Изправи се БГ! Ние идваме!”, а групата на Мая Манолова е разделена на 3 лобита. Според едни Мая държи да се подкрепи правителството на Пламен Николов, а Татяна Дончева е категорично против. Според други от ИБГНИ Манолова и адвокат Николай Хаджигенов преговаряли с ДБ и няма да подкрепят кабинета “Николов”. Те даже твърдят, че посоката на двамата била към нови предсрочни избори, на които Мая и Хаджигенов да се появят като водачи в листите на ДБ. Тази версия обаче не се потвърждава засега.

ИБГНИ все още няма оформено становище, защото във вторник имахме една презентация, повърхностно представяне на кандидатите от страна на ИТН. Очакваме предложено споразумение по приоритетите, заяви Мария Капон. Затова ИБГНИ очаквали следваща среща. Никой не може да ни плаши с избори, защото скъпи избори е много по-евтино от лошо правителство, коментира Капон.

56 приоритета, договорени

за новото правителство

РУМИНА ДИМИТРОВА

56 са приоритетите, по които е постигната договореност срещу подкрепа на правителството, излъчено от “Има такъв народ”. Те бяха изброени в декларация от зам.-шефа на групата на ИТН Филип Станев от парламентарната трибуна.

Около тези приоритети е постигнато споразумение на експертните срещи с “Демократична България”, “Изправи се БГ! Ние идваме!” и БСП. “Моля да приемете изброените съвместно одобрени приоритети за основа както на работата на парламентарната група, а така и от страна на предложения от нас Министерски съвет”, обърна се Станев към трите групи.

Ето изброените приоритети:

Правосъдие

- Съдебна реформа чрез структурни промени във ВСС

- Реформа в прокуратурата, която да гарантира контрол върху всичките ѝ актове, засягащи пряко интересите на гражданите

- Реално електронно правосъдие с цел постигане на бърз и справедлив процес

Икономика

- Промяна на търговския закон с цел правно обезпечаване във всички етапи във финансирането на стартиращи компании

- Данъчни стимули за стартиращи малки и средни предприятия, създаващи над определен брой работни места и отговарящи на определени условия

- Премахване на бариерите за правене на бизнес и постигане на интегрирана и съвместна дигитална среда за обслужване на граждани и фирми през една точка

- Изграждане на икономика на данните и отворените финанси

- Изграждане на регионална децентрализация

- Създаване на регионални икономически зони и намаляване на фрагментацията на пазарите чрез насърчаване на конкурентоспособността

- Подкрепа на предприемачеството и изграждане на експортно ориентирана икономика

- Детайлно картографиране на местните ресурси, демографски и георгафски нужди

- Стратегия за хармонично развитие и мобилна свързаност на регионите с догонващо развитие

- Постигане на фискална еквивалентност

- Привличане на висококвалифицирани кадри от чужбина в съответствие с нуждите на българската икономика и улесняване на процедурата на сини карти

- Използване на зелени технологии за постигане на кръгова икономика

- Стремеж към намаляване на бюджетния дефицит в рамките на мандата, като към края му бюджетът да бъде балансиран

- План за капиталова подкрепа на малки и средни предприятия

- Въвеждане на програмно бюджетиране, базирано на анализ на разходи и ползи и осигуряване на по-добра прозрачност, отчетност и проследимост на публичните средства

- Данъчни стимули за инвестиции в производството

- Освобождаване от корпоративен данък при реинвестиране на печалбата от предприятията в производствения цикъл и възможност за ускорена амортизация

- Увеличаване на прага на задължителната регистрация по ДДС на 165 хил. лв.

- Въвеждане на обратно начисляване на ДДС за секторите “Плодове и зеленчуци” и “Биопроизводство” за осигуряване на конкуренто предимство на българските производители

- Фискална децентрализация

- Предостъпване на част от приходите от корпроративен данък и данък върху доходите на физическите лица в централния бюджет на общините

- Отменяне на облагането на лихви върху депозити и застрахователни плащания

- Връщане на максималния праг за бюджетни разходи - 36-38% от БВП

- Изграждане на прозрачна и достъпна за гражданите платформа за генериране на критерии за обществени поръчки, тяхното възлагане и изпълнение

- Изсветляване на дейността на ББР

- Прозрачност и приоритетно финансиране на малките и средните предприятия

- Реорганизация на Комисията за финансов надзор и развитие на капиталовия пазар

Здравеопазване

- Реформа на модела на здравеопазване чрез приемането на нов закон за лечебните заведения и закон за здравното осигуряване

- Създаване на електронно здравеопазване

- Премахване на модела с клиничните пътеки и замяната им с диагностично свързани групи

- Създаване на ефективно работеща доболнична амбулаторна помощ

- Общодържавна система за профилактика на социално-значимите за България заболявания

- Спешни мерки за промяна в правилата на работата на НЗОК

- Създаване на ефективна национална система за осигуряване на спешна помощ с включено авиационно звено

- Спешни мерки за подготовка на лечебните заведения за преодоляване на евентуална 4-а ковид вълна

Социална политика

- Въвеждане на необлагаем минимум за всички трудещи се и данъчни облекчения за деца

- Подпомагане на млади семейства до трето дете на работещи и осигурени родители, както и на родители студенти

- Преизчисляване на пенсиите и гарантиране на минимален стандарт на живот и социална подкрепа на възрастните граждани

- Ефективно и прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд с цел повишаване на доходността и поетапното увеличение на процента на осигуровки към т.нар. втори стълб

- Социална подкрепа към хората с увреждания на база на техните потребности

Образование

- Запазване и доразвиване на институционалния експертен потенциал в институциите, които администрират и развиват наука

- Ефективна интеграция на малцинствените общности в образователния процес

- Учредяване на стипендии за студенти от малцинствата

- Строеж на детски градини, където е необходимо

- Прецизиране на текстове в Закона за висшето образование с оглед намаляване на броя на висшите учебни заведения у нас

- Увеличаване на академичния обмен на учещи между страните от ЕС

- Обособяване на научни клъстери от образователни институции, които работят с общ академичен обмен

Земеделие

- Създаване на условия за развитие на семейно земеделие с цел формиране и запазване на средна класа на земеделски производители

- Реформиране на поземлените отношения с цел забавяне на концентрацията на производствен ресурс

- Осигуряване на възможност за браншовите организации да участват в процеса на вземане на решения относно политиките в сектор “Земеделие”

- Подобряване на състоянието на ветеринарно-медицинското обслужване и промяна в модела на взаимоотношенията ветеринарен лекар - животновъд

- Преструктуриране на държавните горски предприятия и насърчаване на частната инициатива в българската гора с цел дългосрочно използване на нейните ресурси

- Стимулиране на биоразнообразието

- Реформа на ВСС и прокуратурата

- Данъчни стимули за бизнес и семейства с деца, край на клиничните пътеки

Николов: Търсим

подкрепа навсякъде,

но не и от ДПС

“Все още не сме решили кога да върнем мандата. Ще го върнем изпълнен в нужния срок, предполагам, че ще е по-рано от петък”.

Това каза пред журналисти вчера кандидат-премиерът на “Има такъв народ” Пламен Николов.

Петък е последният срок по конституция, в който партията може да върне първия проучвателен мандат на президента Румен Радев. От своя страна държавният глава може да го внесе и веднага за разглеждане в Народното събрание, но и да изчака до другата седмица.

Винаги сме казвали, че партиите на протеста са наш предпочитан партньор, но разбира се, търсим подкрепа навсякъде, каза Николов.

На въпрос значи ли това, че търсят подкрепа и от ДПС, той каза: “Не, разбира се”.

Според Николов било добре, че другите протестни партии обмислят подкрепата си, макар и по-дълго от очакваното.

Момчил Иванов избяга от

фейсбук, след като не бил

разбран за “майкопродавци”

Кандидатът за правосъден министър Момчил Иванов се принуди да изтрие профила си във фейсбук, след като негов пост бе разтълкуван като атака срещу “Демократична България”, от която ИТН чака подкрепа за кабинета си.

“Нямам нищо против “Демократична България”. Постът ми беше насочен срещу конкретен човек от моя избирателен район и това, което пише цяла седмица за чалгари, мутри и т. н. Имам най-добри чувства”, каза пък Иванов, цитиран от “Офнюз”. Коментарът му бе по повод негова публикация във фейсбук с обиди от рода на “платени соросоидни политици”, “майкопродавци” и “гнусна паплач”.

“За първи път някой казва НЕ на соросоидните платени политици - майкопродавци. Реакцията е умопомрачителна. Срещу ПП “Има такъв народ” е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 г. постоянно точи държавните финанси под една или друга форма или схема! Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националния интерес!”, се казва в поста му в социалната мрежа.

Той бе публикуван, преди да стане ясно, че Иванов ще бъде предложен за правосъден министър. А статусът му бе разтълкуван като отношение към към “Демократична България”. Такава атака видя и съпредредседателят на ДБ Христо Иванов, след като бе обявена номинацията на Момчил Иванов за правосъден министър.

“Да. Това ще го оценим като част от целия пакет, който се предлага”, коментира Иванов.

“Идеална комбина ще бъде с Цацаров и Гешев, които имат същото мислене, език и склонност да изопачават грубо фактите. Ще се срещнем скоро на Орлов мост”, отвърна отново в социалната мрежа пък Методи Лалов, обшински съветник от ДБ в София.