Над 80 души пострадаха при сблъсъци в Бейрут

https://www.24chasa.bg/novini/article/10053351 www.24chasa.bg

Над 80 души пострадаха при сблъсъци в Бейрут в деня на траур по повод годишнината от опустошителната експлозия в пристанището на ливанската столица, предаде ТАСС, пише БТА.

Представителят на ливанския Червен кръст Джордж Кетане посочи пред журналисти, че пред зданието на парламента вчера са се разразили сблъсъци между демонстранти и полицаи. При безредиците са били ранени 84 души (някои от тях са пострадали от употребата на сълзотворен газ).

Тринадесет от ранените са приети в болници, на останалите е била оказана помощ на място, каза Кетане.

Силите на реда бяха принудени да използват и водни оръдия против демонстрантите, които хвърляха по полицията камъни и бутилки със запалителна течност. Сблъсъците продължиха около три часа. Жандармеристи и военни се включиха в усилията за слагане на край на безредиците. Към полунощ в центъра на града вече нямаше агресивни демонстранти.

По информация на силите за сигурност протестиращите са опитали да нахлуят в парламента. Активистите също така са нападнали офиси в центъра на Бейрут и са подпалили някои от тях.

Семействата на жертвите от експлозията на 4 август 2020 г. дадоха на правителството 30-часов ултиматум да свали имунитета на всички отговорни за случилото се. Обявявайки ултиматума, представителят на семействата на жертвите Ибрахим Хотейт предупреди, че подходът на неговата група скоро вече няма да бъде "мирен".

При опустошителната експлозия в пристанището на ливанската столица загинаха над 200 души и бяха ранени около 6000.