Военни помагат в погасяването на пожари в областите Хасково, Благоевград и Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/10053499 www.24chasa.bg
Борбата с огъня в Старосел Снимки: МО

Три модула за гасене на пожари от военни формирования от състава на Сухопътните войски оказват помощ при погасяването на големи горски пожари в областите Хасково, Благоевград и Пловдив, съобщи Министерството на отбраната.

20 военнослужещи с 4 автомобила (един от тях специализиран) от 31-и механизиран батальон в Хасково участват в погасяването на пожар в Източните Родопи край село Свирачи, Община Ивайловград.

36 военнослужещи с 4 автомобила от състава на Бригадното командване - Благоевград действат по погасяването на пожара, обхванал декари гора край село Петрово, Община Сандански.

Пожарна край Старосел
Пожарна край Старосел

 26 военнослужещи с 4 автомобила от състава на 61-а механизирана бригада Карлово участват в гасенето на пожарите край селата Кръстевич и Старосел, Община Хисаря, където е обявено частично бедствено положение.

След пожара в Старосел
След пожара в Старосел

Вчера в борбата с огнената стихия в района участваха 18 военнослужещи от бригадата с 4 пожарни автомобила, специално пригодени за действие в труднопроходим терен. От 17.45 часа до 20.25 часа снощи в гасенето на пожара край село Старосел се включи вертолет AS 532 AL Cougar с екипаж от състава на 24-а авиационна база - Крумово. Машината, оборудвана със система за гасене на пожари от въздуха, извърши 35 захода за обливане на терена с тонове вода.

Пожарът в Благоевград
Пожарът в Благоевград

В област Пловдив днес 24 военнослужещи под ръководството на капитан Петър Петров от зенитно-ракетен дивизион действат в областта на пожара край село Старосел, Община Хисаря. Те оказват съдействие на органите на пожарната и доброволците, за да не позволят възобновяване на огъня.

Военни гасят огъня в Ивайловград
Военни гасят огъня в Ивайловград

В област Благоевград от 05.00 часа тази сутрин 37 военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за гасене на пожар от Трети механизиран батальон (от състава на Бригадното командване) с ръководител майор Борислав Войнов, се включиха в гасенето на големия горски пожар край село Петрово, Община Сандански. Районът е пресечен и трудно достъпен за техника. Горят десетки декари широколистна и иглолистна растителност, при което пожарът преминава от низов във върхов. Общ ръководител на действията на военнослужещите е командирът на Бригадно командване полковник Митко Балтов, който е на терен.

В област Хасково днес 20 военнослужещи и 5 единици техника от 31-и механизиран батальон – Хасково (от състава на 2-а механизирана бригада) се включиха в овладяването на пожара край с. Свирачи, Община Ивайловград. Ръководител на групата е капитан Светослав Везев, заместник-началник на щаба на 31-и механизиран батальон. За момента пожарът е овладян и се извършва обход по периметъра. Около 500 дка широколистна гора и сухи треви са изпепелени. Военнослужещите извършват дейности по пожарообезопасяване на района и при необходимост потушават останалите все още тлеещи огнища.

Военнослужещите действат след отправени искания от МВР до началника на отбраната и по разпореждане на командира на Сухопътни войски.

Модулите за гасене на пожари работят в координация с останалите институции, които полагат усилия в овладяването на огъня и ограничаване на по-нататъшното му разпространение.