БСП предлага служебното правителство за редовно, ако ИТН и ГЕРБ не съставят кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/10053594 www.24chasa.bg
Георги Гьоков

„БСП настоява за писмена договорка за приоритетите на правителството, излъчено от „Има такъв народ“. Не държим на формата, но трябва да бъдат разписани ясни управленски ангажименти.“ Това заяви пред БНР народният представител на БСП Георги Гьоков.

Проведеният вчера Национален съвет на партията е дал положителна оценка за изпълнения преговорен процес между социалистите и формацията на Слави Трифонов. По думите на Гьоков обаче в декларацията на ИТН за приоритетите в управлението са липсвали част от политиките, по които БСП и мандатоносителят са постигнали съгласие. Той даде пример с преструктурирането на болниците, за които левицата настоява от години да престанат да бъдат търговски дружества. Георги Гьоков бе категоричен, че в настоящия момент е изключително важно формирането на мнозинство на промяната. „Хората трябва да видят, че има воля за разграждане на модела Борисов, подкрепян в годините от ДПС“, заяви Гьоков. Ако не се стигне до избор на правителство с първите два мандата на „Има такъв народ“ и ГЕРБ, а БСП получи третия, то социалистите ще предложат служебното правителство за редовно.

Преговорите между БСП и „Има такъв народ“ ще продължат и в следващите дни. Георги Гьоков подчерта, че двете формации разговарят за приоритети и политики на управление, а не за постове. По думите на старозагорския депутат окончателното решение дали левицата ще подкрепи партията на Слави Трифонов ще стане ясно съвсем скоро.