СУ проверява три сигнала срещу Петър Илиев за плагиатство

https://www.24chasa.bg/novini/article/10054794 www.24chasa.bg
ПЕТЪР ИЛИЕВ

Три сигнала за плагиатство в труд на д-р Петър Илиев са били подадени на 4 август до ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, съобщиха от университета.

Сигналите са с ясни податели и те отговарят на условията по вътрешните правила на СУ - да са заинтересовани, да са част от академичния състав или да се обучават в СУ или да са членове на редакционни колегии.

Сигналите ще бъдат разгледани и по тях ще бъде извършена проверка по реда и в сроковете на раздел II от Вътрешните правила, обясниха от Софийския университет.

Петър Илиев бе обвинен, че е плагиатствал част от дисертация на конситуционалистката доц. Наталия Киселова в своя книга. Това е станало през 2015 г. Тя обаче не го е обвинила тогава, за да запази репутацията на СУ и защото нямала гръб, обясни Киселова в интервю за сайта Антени.

Съмненията срещу Илиев се появиха преди седмица, когато името му се спрягаше за евентуален кандидат за премиер от "Има такъв народ". Според ДБ и ИБГНИ това е станало причина в последния момент да бъде сменен, а за поста да бъде предложен Пламен Николов, което обаче ИТН отричат. Петър Илиев е предложен за министър на вътрешните работи в проекто кабинета на Пламен Николов. Той беше и в първото правителство, обявено от Слави, но като правосъден министър.