Осъден ли е за опит за кражба мъжът на кандидатката на ИТН за екоминистър?

https://www.24chasa.bg/novini/article/10056013 www.24chasa.bg
Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева, която във вторник беше предложена за министър на околната среда във втория проектокабинет на "Има такъв народ", не е широко известна. Професионалната ѝ биография е свързана основно с държавната администрация и Министерството на околната среда. Личната - с брак и съвместен бизнес с осъдения за опит за кражба, а вече условно освободен Живомир Бакърджиев, пише "Дневник".

Пред сайта Бакърджиева, която е първият предложен екоминистър от партията на Слави Трифонов (при обявяването на предишния проектокабинет този пост липсваше), заяви, че приема номинацията си като оценка за професионалните си качества и смята да оправдае очакванията.

По време на кабинета "Борисов 3" - през януари 2019 г., Силвия Бакърджиева, която е кандидат за екоминистър, е назначена за правен експерт в Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на Европейската комисия. Според профила ѝ в LinkedIn е останала на поста до август 2020 г. В публичното достъпните източници няма следа за работата ѝ в този период.

Също според посоченото от нея в LinkedIn в последната година Бакърджиева е била зам.-управител и правен експерт в "Органик Серт" ЕООД, като е напуснала дружеството съвсем наскоро - през юли 2021 г. Според Търговския регистър то е регистрирано в Шумен с основен предмет на дейност сертифициране на живи или непреработени земеделски продукти, преработени земеделски продукти, предназначени за храна, вино, фуражи, посевен и посадъчен материал и дрожди. В сайта на дружеството е посочено, че е акредитирано от Българска служба по акредитация на 30 ноември 2020 г. и регистрирано със заповед на министъра на земеделието, храните и горите от 5 май 2021 г.

Съдружник във фирмата от създаването ѝ през 2019 г. до януари 2021 г. е Живомир Тодоров Бакърджиев, сочи Търговският регистър. Името съвпада с това на член на престъпната група "Гастрольорите", осъден през февруари 2020 г. от Върховния касационен съд (ВКС) на четири години затвор ефективно за опит за обир в къща на бизнесмен в Св. Влас през 2012г. Групата е наречена така от полицията, според практиката на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. При ареста от полицията съобщават, че Живомир Тодоров е бивша барета.

Проверка на "Дневник" показа, че единният граждански номер и инициалите на съдружника на Бакърджиева съвпадат с тези на лице, което се е намирало в затвора със същата присъда. Справка в информационната система на съда за делото, водено срещу групата на "Гастрольорите", показва, че в едно от разпорежданията, с което са били връщани различни вещи на осъдените, Силвия Бакърджиева е спомената като негова съпруга. В документа има детайлно изброен списък от вещи, които "да се върнат на Ж.Т.Б., съпругата му Силвия З. Бакърджиева или упълномощено от тях лице...".

Справка в Имотния регистър пък показва, че двамата фигурират като страни по договорна ипотека през 2012 г. Адресът на жилището в София съвпада с адреса, на който Бакърджиева регистрира по-късно едноличната си фирма.

Както по-рано "24 часа" писа, според близки на Бакърджиева причината да се откаже от успешната си кариера на висш европейски чиновник е лична. "Силвия дълго време живее в Брюксел далече от своето семейство. През последните месеци тя помага на своя съпруг, който има фирма за екоземеделие", посочва изданието, цитира "Дневник". Бакърджиев има и собствена фирма за търговия - "Био евро трейд", която е регистрирана също през 2019 г. и пак в Шуменско - в село Драгоево, община Велики Преслав.

Бакърджиев влиза в затвора на 4 март 2020 г. и е там до 12 юли тази година. Тогава Софийският градски съд в състав с председател Руси Алексиев го освобождава. От определението на съда се разбира, че и прокурорът и представителят на затвора са били на мнение, че той се е поправил и може да не бъде в затвора в Казичене за оставащото време от година и пет месеца. Съдът приема, че е Бакърджиев е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание, както и че има данни, че се е поправил, не е нарушавал дисциплината, работил е и награждаван.

Пред съда е представено медицинско удостоверение, което установява заболяване в опорно-двигателната система, диагностицирано при постъпването му в затвора. Пред съда той казва:

"Искрено съжалявам за срама, който съм причинил на семейството си и за това, което съм извършил. Никога повече не бих си и помислил да извърша умишлено престъпление и ще съм Ви благодарен, ако ми дадете възможност да продължа живота си, да работя и да гледам семейството си", казва Бакърджиев.

Пред "Дневник" Силвия Бакърджиева каза, че ще се въздържи от коментар, но не отрече Живомир Бакърджиев да ѝ е съпруг. На въпрос дали данните за съпруга й няма да се отразят на кандидатурата ѝ за министър тя отговори:

За моите професионални качества трябва да бъда съдена от постиженията ми до момента.

Попитана кога е била поканена за министър, отговори: "Достатъчно навреме",. Уточни, че няма да коментира първия проектокабинет на "Има такъв народ", представен ден след изборите на 11 юли, в който нямаше номиниран за поста на министър на екологията.

Бакърджиева заяви, че поканата за министър е дошла от "колеги, с които съм работила през годините", като не уточни поименно кои са. "Мисля, че са известни основните действащи лица", заяви Бакърджиева. Според нея те са оценили "високо моите професионални качества и аз смятам да оправдая очакванията към мен".

Потърсена за коментар от Свободна Европа Силвия Бакърджиева уточнява, че не би искала да коментира “никакви въпроси от лично естество”.

Бакърджиева добавя че ще си позволи да каже, че “предвид правосъдната система в България, правоприлагането и това, което се случваше последните 10 години, т.е. цялата порочност, съвсем спокойно може да доведе до превръщане на невинни граждани във виновни”.

Номинираната за екоминистър подчертава, че иска да обърне внимание “в кой съд е разглеждано делото на първа инстанция”. Първа инстанция по делото на т.нар. “Гастрольори” е Специализираният наказателен съд.

“Това би трябвало да ви даде много обяснения”, завършва изявлението на Бакърджиева пред Свободна Европа.

През ноември 2020 г. Бакърджиева създава едноличното дружество с ограничена отговорност "Де Юре Авис" за правни консултации "във връзка с тълкуване и прилагане на правото на Европейския съюз (ЕС) и на националното законодателство в областите климат, енергетика, околна среда, земеделие, здраве и потребители". На 27 юли 2021 г. - седмица преди името ѝ да бъде огласено сред кандидатите за министри, прехвърля своя дял от 1000 лв. и отговорността си на управител на дружеството на Здравко Тенчев Здравков. Данните за кореспонденция все още сочат към неин електронен адрес, а посочваният като неин личен адрес е този на фирмата.

Когато излиза от "Органик серт" през януари 2021 г., Живомир Бакърджиев прехвърля дяловете си на Надка Димчева Здравкова, която пък през юни ги прехвърля на Нели Павлова Борисова, която е основател на компанията заедно с Бакърджиев.

Не е известно дали Бакърджиева има роднинска връзка със Здравкови въпреки еднаквите фамилии и съвпадението с бащиното ѝ име. По непотвърдена информация това са нейните родители.

След като се появиха информациите за мъжа на Бакърджиева, "24 часа" потърси за коментар политици в парламента.

"Най-добре да попитате Силвия Бакърджиева. Това са лични факти и не мога да ги коментирам", каза кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов. Запитан дали това не компрометира не само нея, но и цялото правителство, той отговори: "Първо трябва да се докаже".

"Не мога да коментирам, тъй като не съм запознат въобще. Трябва да се запозная първо с това, което пише в медиите. Обикновено в последните дни в медиите се тиражират по-скоро внушения и спекулации. Така че първо трябва да се запознаем изобщо с фактите, за да коментираме такива неща", бе коментарът на депутата от ИТН Станислав Балабанов