Хората на Христо Иванов искат със закон бюрото по защита при главния прокурор да отиде в правосъдното министерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/10056168 www.24chasa.bg

Според тях то дублирало функции на Главна дирекция “Охрана” и на МВР

Бюрото по защита да премине от главния прокурор към Министерството на правосъдието, предлагат съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов и група народни представители. В четвъртък те внесоха промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателни производства. Именно в него е уреден статутът на бюрото.

Пак по искане на Христо Иванов главният прокурор Иван Гешев трябва да представи до две седмици в парламента доклад за дейността на бюрото за периода от януари 2020 до юни 2021 г. Това гласуваха депутатите в сряда. За бюрото има образувано дело в КС.

До 2014 г. структурата се казваше Бюро по защита на застрашени лица. После името бе променено на Бюро по защита при главния прокурор и то беше извадено от Министерството на правосъдието. Функциите му бяха разширени и през 2018 г. се даде възможност по разпореждане на обвинител №1 то да “охранява и обезпечава функции по разследването”.

Служителите му имат право принудително да отвеждат лица до органите на съдебната власт. През 2020-а на него бе поверено и опазването на живота и здравето на застрашени магистрати.

По данни от доклада за дейността на бюрото през 2020 г. то е обезпечило сигурността на 20 души по 10 дела, се посочва в мотивите към законопроекта. Защитени са били 12 души у нас и 8 в чужбина по 4 дела. Служителите на бюрото са се грижили за сигурността на трима магистрати през 2020 г. През миналата година са били назначени 58 служители.

Според вносителите довеждането на лица до орган на съдебната власт от служители на бюрото дублира дейността на Главна дирекция “Охрана”, а обезпечаването на действия по разследването - на МВР.