Депутатите си оставиха заплатите големи, за да не страдат министри, кметове и чиновници (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10056241 www.24chasa.bg
Шефката на парламента Ива Митева разговаря с премиера Стефан Янев и служебните вицепремиери.

Заплатите на висши чиновници, министри, президент и кметове да спрат да се обвързват с тези на депутатите. Но преди това да бъдат преразгледани.

Това предложение направи председателката на парламента Ива Митева по време на разпален спор с Мая Манолова от “Изправи се БГ! Ние идваме” дали

да бъдат орязани

тройно парите на

народните

представители

Основната заплата на депутата да е 1575 лв. вместо сегашните 4728 лв., настояваше Манолова при гласуването на промени в правилника на парламента.

Това обаче веднага би намалило и заплатите на министрите, президента, шефовете на държавните регулатори и кметовете, които зависят от това колко получават депутатите.

“Г-жа Манолова дава ли си сметка изобщо как се образуват заплатите в държавната администрация? Има едно решение 240 още от 1990 г., което определя заплатата на министър-председателя, министъра, председателите на агенции към председателите на комисии и председателя на Великото народно събрание. За съжаление, това е решение, което не е преразглеждано и към ден днешен се прилага”, коментира Митева. Тя припомни и че ВНС е вързало заплатата на държавния глава с тази на депутата.

Освен изброените от шефката на НС случаи спрямо заплатите на министрите, които зависят от депутатските, се определят тези на кметовете, областните управители, членовете на политически кабинети и на шефовете на държавни агенции.

Митева настоя, че е крайно време извън всякакъв популизъм да се излъчат експерти, които да преразгледат размера на заплатите.

Митева разказа, че когато в 44-ия парламент възнагражденията на личните асистенти били увеличени (това стана по настояване на Манолова и майките на деца с увреждания), от това пострадали социалните работници. Те отново останали с “най-мизерните заплати” и дори се оплакали, че мислят да се преквалифицират.

Когато стане въпрос за заплатите, се вадят всякакви аргументи. Не смятам, че примерът с личните асистенти беше особено подходящ да звучи от тази трибуна. За българските граждани, които получават по 700 лв. заплата,

този спор е

лицемерен

и абсурден

Виждали сме си фишовете, отвърна ѝ Манолова.

Готова съм да си обявя фиша, за да се види, че като директор на дирекция съм получавала повече пари, отколкото сега като председател на парламента, настоя Митева.

В крайна сметка предложението депутатските заплати да се намалят срещна подкрепа от едва 8 депутати от ИБГНИ и бе отхвърлено.

Ива Митева обаче обяви, че мисли за реформа в парите на големите в държавата